söndag 30 september 2012

Quorn i färskost och grädde


Ingredienser
4 quornfilèer
Ca 1dl grädde
1 burk färskost av philadelfiatyp
1/2 grönsaksbuljongtärning
1dl gräslök
1vitlöksklyfta
Någon god örtkrydda
lite salt

Gör så här:
Tina och tärna quornfilèerna i lagom stora bitar fräs dem en stund i smör i en djup stekpanna.Tillsätt en pressad vitlök, färskosten, grädden, grönsaksbuljongen, örtkryddan och gräslöken. Låt det småputtra i 5-10min. Tycker du att den är för tjock så spä den med lite grädde. Fungerar väldigt bra med pasta.



lördag 29 september 2012

Quorn röd curry på svenskt vis

Quorn gryta kokosmjölk vegetarisk thaimat

Ingredienser
4 quornfilèer
1 liten/ medelstor zucchini
1 medelstor gul lök
Några färska bönor/ sockerärtor
1 morot
Röd curry pasta
Torkade eller frysta kaffirlime blad
1 skvätt japansk soja
1 burk kokosmjölk
Japansk soja
Sweet chillisås

Gör så här: Tina quornfilèerna och skär dem i lagom stora bitar. Skala moroten och skär den i tunna stavar, skala och klyfta den gula löken, skär zucchinin i mindre bitar. Hetta därefter upp rapsolja i en djup stekpanna och lägg därefter i ingredienserna i den här ordningen med någon, några minuters mellanrum. Morot, bönor, lök och zucchini, quorn. Klicka sedan i den röda currypastan och sweet chilli såsen och blanda runt. Häll därefter i kaffirlime bladen och kokosmjölken. Låt det koka upp och sedan koka på svag värme tills den tjocknar en aning.

torsdag 27 september 2012

Fläder "Sticklingsförökning"


I år testade jag att sticklingsföröka fläder på 2 olika sätt. Fläder växer ju som ogräs säger en del! Men i Södermanland, i de trakter där vi har vårt fritidshus så finns det i princip bara "Druvfläder" och den är giftig.Till vänster prövar jag med årsskott och till höger genom vedartade grenar från min favorit fläderbuske som avverkades under tidig vår.

Den lilla plätten som var hennes hem skulle bli en parkeringsplats. Att jag ens försökte med de grova grenarna beror på att plötsligt en kväll så såg jag henne ligga där, omkullvällt, skymfad och söndersågad! Men det fanns livfulla knoppar på grenarna och jag stoppade in resterna av henne i min bil och åkte hem. Jag ville ge henne livet åter, ge tillbaka det jag var skyldig henne efter all god fläderbärs/blomsaft hon varit källan till i flera år. De flesta vedartade grenar tappade bladen under sommaren och det såg ganska hopplöst ut ett tag. Men när det var dags att städa bland sticklingarna så uppdagades det att två grova grenar utvecklat rötter. Ska du ta flädersticklingar så är det betydligt enklare att lyckas med årsskott, alla mina årsskott utvecklade rötter. Läs mer om hur du gör en god flädersaft här.

måndag 24 september 2012

TEMPEH




Temphe är en proteinrik läckerhet som oftast består av sojabönor.
Med hjälp av en svamp "Rhizopus Oligosporus" ( släkt med vitmögelsvamparna som används på ost) så fermenterar man bönorna och får en fast välsmakande produkt att leka med i köket. Processen är trots sina  ca 30 timmars tillagningstid ganska enkel och kräver ingen stor arbetsinsats.

Ingredienser
Torkade sojabönor som blötlagts i vatten över natten
Tempehsvampsporer
Några fryspåsar
En skvätt äppelcidervinäger
Ett vasst föremål typ strumpsticka, potatisprovare eller liknande
Ett galler att lägga påsarna på
Ett lite varmare ställe att placera dem på, ovanpå ett kylskåp eller i ett dvdskåp

Gör så här: Blötlägg sojabönorna över natten, byt vatten och koka upp och låt koka i 15-30 minuter. Häll av bönorna, låt dem rinna av ordentligt och häll dem i en stor bunke. skölj dem inte, vatten innehåller bakterier. Det allra bästa är att mixa bönorna i en handvevad köksassistent så att alla går sönder. Ofta finns det en kniv som skär grovt och då är det mycket lättare för svampmycelet att tränga in överallt och du får fastare tempeh som inte faller isär. Men du kan också skala bönorna med hjälp av en ballongvisp och eller en kniv som du rör runt i bönorna och genom att trycka sönder dem lite med en mosstamp, gaffel eller liknande redskap. Det viktiga är skalet rivs sönder. Stänk nu över 2-4msk äppelcidervinäger och låt bönorna svalna till under 40 grader. Tillsätt därefter 2g svampsporer per kilo bönor och blanda väl. Häll bönorna i 2-3l fryspåsar och packa dem som platta kakor som helst inte bör vara tjockare än 3 cm. Stick därefter lagom många lufthål genom påsarna, i rutmönster 15 x 15 mm. Jag sticker rakt igenom påsarna så att påsarna är perforerade raktigenom. För få hål kan kväva svampen och för många hål sätter igång sporbildningen, vilket man vill dra ut på in i det längsta. Man vill att svampmycelet ska växa så mycket som möjligt innan det går upp i blom. Lägg därefter svamppaketen på ett galler som du placerar ovanpå en plåt. Fermentera dem i 28-32 grader. Efter 20-24 timmar sätter svamptillväxten igång och det börjar att utvecklas värme. Blir paketen varmare än 37 grader så kan svampen dö, så titta till dem lite oftare efter det har gått 20 timmar. Låt tempehn fermentera tills den blir vit rakt igenom och helt övervuxen med svamp. När det visar sig några små svarta prickar (sporbildning) så kan man sänka temperaturen till 25-28 grader, men lägre temperatur kan också fungera. Där kan man experimentera och se vad man tycker funkar. När det dyker upp ännu fler prickar så är det dags för temphen att vila i kylskåpet och där kan den ligga i ett par dagar. Conny på Macogrönt har testat att torka dem i varmluftstork på 65 grader, lägre temperatur rekomenderas inte. Jag brukar frysa dem och tina dem långsamt när jag ska använda dem. Funkar inte så bra att tina dem i mikrovågsugnen.

Det här receptet är en kombination av ett recept som Conny på Macogrönts skickade till oss och vårt eget experimenterande.

Macogrönt kan du köpa svampsporer, hittar du inte uppgifter eller pris så maila dem så ordnar de det.

Vi fermenterar vår tempeh ovanpå vår dvdspelare i ett skåp. För säkerhetsskull stoppar vi också in en skrivare som vi sätter på standbye för att få rätt värme.

Som med alla processer så behöver man ju göra dem ett par gånger för att få in känslan i dem. Men följer du dessa anvisningar så lär du lyckas redan första gången. Lycka till!






Här har vi marinerat tempeh i tre oliks smaker: Currymasla = honung, curry, garam masala och en skvätt sweet & chillisås, Aztekstyle = rökt paprikapulver, lite japansk soja och chilisås,  Nipponflavour= Noriflingor, rostatde sesamfrön, en skvätt socker och japansk soja. Tempeh steks med fördel ganska hårt så att de får en knaprig stekyta. Ibland är det godast att bara steka dem i rapsolja och smör med några stänk japansksoja. Ett perfekt proteintillbehör till hemodlad potatis och en kall örtgräddfilssås. Smaklig måltid.


onsdag 19 september 2012

Brunröta i stadsodlingen

Brunröta är verkligen ett stort gissel för oss som vill odla tomater utomhus.
Den orsakas av potatisbladmögel som blivit vanligare i norden på senare år. Idag finns det 3 stammar potatisbladmögel i Sverige Läs mer om detta här och här . Vad som händer med tomaterna är att själva tomaterna får bruna fläckar som sprider sig och frukterna ruttnar och blir oätliga. De både ruttnar på växten men även tillsynes friska tomater kan visa sig sjuka efter ett par dagar på fönsterbrädan för eftermognad. Hela växten blir angripen. Det sägs att det går att undvika genom att under hela växtsäsongen spruta med åkerfräkente. Vilket vi kommer att prova och utvärdera nästa år. Andra rekomendationer är att inte samodla potatis och tomat, se till att det är luftigt kring växterna och att gödsla försiktigt. Lyckligtvis så har inte alla frukter blivit dåliga, men vi har nog slängt ett par tre, fyra, fem kg tomater och många har vi blivit tvingade att plocka av i förtid.


Operation sanering!


Så här trist blir det när potatisbladmöglet angriper ens tomater. Angreppet började synas ca 3-5 dagar efter att jag plockade av de första 10kg tomaterna i slutet av aungusti. Plantorna och tomaterna såg så fina ut i augusti och äntligen började det växa efter den här blöta och kalla sommaren. Det var tomater överallt. Att få en skörd på över 20kg verkade inte vara något problem.


Så här såg samma Earthbox ut i mitten av augusti.




Idag gapar Earthbox "muren" tom och alla sjuka tomater och allt blast är slängda i antingen soporna eller i kompostsäckar som går till biogasanläggningen.
Titta här om du vill se tomatodlingen i sina glansdagar.


lördag 15 september 2012

Rödbetscarpaccio med smak av timjan



Ännu en rätt som kommit till av egenodlade grödor i vår stadsodling. Dessa rödbetor är av en avlång sort och heter Forono. Passar bra som en förrätt eller som tillbehör.

Ingredienser
4-8 kokta rödbetor
några kvistar timjan
1 liten rödlök
1/2 dl vinäger
1 och1/2 dl olja
En rejäl nypa med salt

Gör så här: Koka rödbetorna mjuka. Vispa ihop vinegrettsåsen (oljan, vinägern och saltet) och repa ner timjan i den. Skiva en rödlök i tunna skivor och blanda i. Skär rödbetorna i nästan cm tjocka skivor och slå därefter vinegrettesåsen över de varma rödbetsskivorna. Låt stå  i kylskåpet från en timme till ett par dagar.

Fler goda recept med rödbetor hittar du i bloggen Det Gröna Skafferiet där just rödbetan är Säsongens Bästa.

fredag 14 september 2012

Pasta med sås av rökt lax, äpple och curry




En väldigt enkel rätt som smakar underbart.



Ingredienser 3-4 port
Pasta
1 stort äpple
1 gul lök
smör
1-2 msk curry
salt
½ grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
200g kallrökt lax

Gör så här: Koka pastan. Finhacka lök och äpple. Fräs curryn i en stor klick smör och tillsätt sedan löken och äpplet. Fräs några minuter. Tillsätt salt och smulad buljongtärning. Blanda i creme fraiche coh grädde och låt puttra i några minuter. Klipp den kallrökta laxen i små kvadrater och blanda i såsen strax innan servering. Servera med nykokt pasta.

onsdag 12 september 2012

Saltade kantareller


Får man göra så här? Kantareller som nästan är sinnebilden för svensk sommar och höst. Smörstekta på smörgås, som fyllning i crepès eller som en stuvning ovanpå en härligt dallrig omellett. Ja, jag gör det. Jag e lite trött på dem, speciellt iår. Man hittade ju ingenting annat ett tag. 4 kg på 40 min! Måste erkänna att jag mitt i kantarellstormen i början av augusti blev lite rädd . Blir det ingen annan svamp i år? Hur ska det gå med riskorna? Den sista burken tog ju slut i januari! Ja, jag tänkte att det får bära eller brista. Kommer det inga skägg eller pepparriskor iår som jag kan salta så tar jag kantarellerna och underkastar dem samma behandling. Jag har färsksaltat dem utan förvällning och jag har provsmakat dem redan och oj....den tydliga kantarellsmaken verkar finnas kvar mitt i sältan. Jag kommer att använda dessa på precis samma sätt som de finska riskorna och laga vegetarisk skagenröra. Jättegott till våfflor eller bakpotatis.
Se receptet på svampskagenröra här.

September 2013: Vi tycker inte att kantarellerna blev lika bra i risksalladen. Det fanns en besk ton som vi inte gillade. Däremot fungerade de jättebra att laga kantarellpaj på eller steka och ha på smörgås. Förväll dem över natten och sedan i nytt vatten ett par gånger tills du anser att sältan är ok.

Ingredienser
kantareller
Grovt salt utan jod
glasburkar med tättslutande lock

Gör så här: Rensa svampen och lägg dem i ett stort fat och pudra rejält med salt över dem. Efter ett par timmar har de blivit mjukare. Varva dem då med grovt salt i glasburkar ställ dem svalt och ta fram efter behov. Se recept på finska riskor. Obs:jag har inte lagat skagenröra på kantareller än så du får än så länge laga det på egen risk ;). Gällande att äta oförvälld svamp pga dvärgbandmask så länkar jag till livsmedelverkets hemsida här.

tisdag 11 september 2012

Mandelriska "Svampen med skaldjurssmak"

Det finns ingen svamp som kommer i närheten av mandelriskans smak. Den är torr, köttig, fast och smakar skaldjur med en rökig ton. Du bör steka den hårt i smör så att den får rejält med yta, då kommer smaken fram bäst. Njut den gärna som solitär och förundras.

Vill du lära dig mer om denna svamp och om andra goda matsvampar så rekomenderar vi varmt Barbro Forsberg och Stefan Lindbergs bok "Matsvampar säkra att plocka goda att äta".

måndag 10 september 2012

Stadsodlingens rabatter


Den här rabatten har legat i träda åtminstonde i fyra år om inte längre. Tre väldigt livskraftiga rosor fanns kvar och några nävor som brett ut sig hejdlöst. Det ser ju inte så arbetsamt ut, men det tog oss tre timmar och fyra personer innan det blev klart. I backarna står fem olika slags primulor för utplantering.
Nävorna var ordentligt etablerade och vi fick brya oss igenom jorden.
Det blev stenjakt när landen började bli klara och efter idogt letande så fann vi vad vi letade efter.


Äntligen är jorden lucker, gödslad och redo. Primulaplantorna och tulpan- och narcisselökarna är placerade på ett överskådligt sätt. Tulpanerna är av sorten "Angelique" och narcisserna är blandade sorter. Primulasorterna är "P. Bulleyana", "P. Halleri", "P. Alpicola", P.Glomerata" och P. Secundiflora", frösådda i år se kallbänk del 1  här. Dessutom har vi planterat en sticklinsförökad kaprifol samt två olika slag frösådda klematis, se kallbänken del 2 här.


På den vänstra sidan av gången planterar vi också tulpaner, narscisser, klematis och primulor

 Väntar med spänning på att få ta den här bilden igen i slutet av maj.




Citron och Limepaj som smakar som FOX-kola

Citron & Limepajen förvaras med fördel i frysen och avnjutes i kallt tillstånd till 10-kaffet. Det här receptet hittade vi på recept.se för flera år sedan och har bakat den då och då. Oftast enligt receptet med både lime och citron men ibland med bara citroner.
Ingredienser Pajskal
3dl vetemjöl
2msk strösocker
125g smör
1 äggula
1/2- 1tsk salt

Ingredienser fyllning
3 ägg
2dl strösocker
2msk mjöl
2 msk vaniljsocker (kan utesliutas)
2 dl vispgrädde
1 lime
1 citron

Gör så här: Blanda ingredienserna till pajskalet, tillsätt äggulan sist. Knåda degen så den blir homogen och tryck ut den därefter i en pajform. Låt sedan pajskalet vila i kylskåpet 30-60 min.
Vispa därefter ihop smeten. Vispa först ägg och socker pösigt, rör därefter ner mjölet, vaniljsockret och grädden. Riv citrusfrukternas skal och pressa ur all saft och häll ner i smeten och rör om. Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30min. Låt den sedan stå så den fastar till sig och! Den är underbar som fryst!




söndag 9 september 2012

Rödbetor "som de är"

Ibland behöver inte god mat vara svårare än så här. 4 stora forono betor från stadsodlingen, nykokta och med lite olivolja och örtsalt på toppen.

lördag 8 september 2012

Basilikan trivs i Herbien

Här trängs en ordinär basilika och en Thaibasilika i vår herbie från IndoorGarden. Modulen håller verkligen liv i kryddorna! Den håller vad den lovar.

torsdag 6 september 2012

Hösten har kommit

Solrosorna i vår stadsodling är över 3 meter höga.



Grönkålen i slutet av augusti

Zucchiniplantorna börjar se så där anskrämliga ut som de brukar göra vid den här tiden på året. Men de ger mängder av frukter och man kan skörda nästintill dagligen.

Grönkålen i början av september.


Potatis av sorten "Minerva".  Potatismos på den här sorten blir helt fantastiskt! Kritvitt, fyllig smak och en finkornighet jag aldrig stött på tidigare.

onsdag 5 september 2012

Morötterna blommar


Det har både varit en tuff och lätt odlingssäsong i mellansverige iår. Mycket regn och väldigt lite sol. 6 dagar sol och inga tropiska nätter den här sommaren meddelade en vän mig. Oj inte undra på att vissa växter haft problem!  Kylan i slutet av maj och början och juni ställde till det en hel del i vår stadsodling. Förutom att två sådder av Västeråsgurka frös bort så trodde våra morötter av märket "Samurai" att det redan växt här ett år och nu istället för att bilda långa fina rötter, skulle gå upp i blom och sätta frö.
Men morotsblommor är ganska vackra och kanske kan vi ta eget frö?