Rabarber är en perfekt distansgröda som man kan glömma bort ett eller två år utan att den försvinner men som också om man tar hand om den, kan bli till en av trädgårdens giganter! Hur gödslar du din rabarber? Använder du också guldvatten?
Nedan följer ett smakprov från boken Alla fingrar Gröna om hur du sticklingsförökar rabarber. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet eller plantan och tills grödan hamnar i din mun. Testa för all del också att fröså rabarber. Sorten glaskin gror som popcorn om du vintersår dem. Vill du kika på hur vi vintersår klicka HÄR
Sticklingsförökning
1. När rabarberstjälkarna börjar visa sig på våren är det dags att ta sticklingar för sticklingsförökning.
2. Ställ dig ovanför rabarberplantan och se hur den växer, oftast kommer stjälkarna upp på flera ställen från en planta. Gräv bort det rabarberskott som är längst bort från plantans mittpunkt så att du får upp en rot med flera bladpar på: en rotstickling. Det du gör när du gräver bort rotsticklingen är att du skär av en bit av en stor rotknöl med spadens hjälp. Ibland kan man behöva ta i ganska hårt.
3. Fyll en kruka med 1/3 planteringsjord. Blanda 1 dl pelleterad gödsel med jorden och fyll på med planteringsjord till krukans kant. Gör ett hål i mitten av jorden och stoppa ner rabarbersticklingen så att bladrosetten hamnar ovanför jordytan. Fyll på med planteringsjord så att det sluter tätt kring sticklingen.
4. Ställ krukan utomhus, men inte i direkt solsken.
4. Ställ krukan utomhus, men inte i direkt solsken.
5. Genomfukta jorden i krukan ovanifrån så att det rinner ut vatten undertill. Håll jorden fuktig tills du ska plantera ut sticklingen. Gödselvattna gärna plantan ett par gånger under sommaren.
_____________________
Att äntligen få laga den här farligt goda rabarberkakan när vårens brandgula solstrålar fortfarande silas genom vardagsrumsgardinen gör mig gråtfärdig, tänk att livet kan smaka så gott! Klicka in på bilden om du vill komma till receptet. Kakan går alldeles utmärkt att tillaga på fryst rabarber. Vad har du för måsterecept när det gäller rabarber?
Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop /Johannes & Theres
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar