Presentation

Farbror Grön-familjen. Foto: Linda Eliasson

Vi som driver denna blogg heter Johannes och Theres. Vi bor tillsammans med våra två barn i en lägenhet i centrala Västerås. Vi har valt namnet Farbror Grön för att vi vill dela med oss av våra gröna kunskaper och vårt kretsloppstänkande. Vi odlar, tar hand om grödorna i läcker matlagningskost, överblivet avfall komposteras och blir näringsrik jord till kommande odlingar.
Vi odlar där vi kan odla. I våra fönster i lägenheten förgror vi plantor som sedan hamnar utomhus i en köksträdgård, flertalet plantor får även stanna inomhus och faller således under begreppet Windowfarming. Tillsammans med vårt fastighetsbolag pågår en stadsodling runt husknuten, även kallad urban odling. Det är vi hyresgäster som tillsammans odlar mestadels bär, örter och grönsaker. I vår källare har vi hyresgäster fått tillgång till en plats med växtbelysning, där vi kan förkultivera och övervintra plantor. Vid vårt fritidshus utanför Flen finns tillgång till växthus och trädgårdsland och där vi odlar både ätbara växter och prydnadsväxter.
Mer info om våra odlingar finner du i menyn.

Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket. Det vi odlar blir till delikata ingredienser. Frukt och bär tas om hand av oss och blir till bakverk, saft, sylt, marmelad mm. Vi försöker ta tillvara det som naturen omkring oss ger och det våra odlingar ger. Flera av våra recept har kommit att bli återkommande inslag i vår vardag men vi har också en tendens att vilja vidareutveckla våra rätter och på så sätt kan samma grunder skapa flera olika varianter. Vår receptsamling hittar du på farbrorgronsrecep.se

Alla fingrar gröna - handbok i konsten att odla sin egen mat
Juni 2013 började vi planerandet av en bok tillsammans med förlaget LUX Publica. Tiden som följde ägnades åt att driva upp, sköta om och skörda grönsaker på diverse platser och i detalj följa och skriva ner varje litet steg i processen. Sensommaren och hösten 2015 fotograferades alla våra grödor och odlingsplatser av fotograf Linda Eliasson. Flertalet bilder skickades till Tatiana Shirbidova i Ryssland, där de målades av i akvarell. Under hösten och vintern 2015 skrev vi varje ledig stund och reflekterade och ändrade om vartannat. Sedan maj 2015 är boken klar och finns nu att köpa på tex adlibris.com och bokus.com. Boken innehåller odlingsinstruktioner, steg-för-steg, för 36 olika ätbara grödor och är praktiskt utformad för att verkligen komma till användning. Här ger vi läsaren tips på allt i från fröer, odlingsplatser, sådd, skötsel, problemlösning, jord, gödsel mm.


Följ oss gärna på facebok och instagram där vi kontinuerligt uppdaterar läsarna på våra odlings- och matäventyr. På youtube-kanalen publicerar vi då och då odlingsfilmer.

Besök gärna de andra stadsodlingarna vi är involverade i, klicka på bilderna så kommer du till sidorna.
http://takfarmen.wordpress.com/

http://stadsodlarnavasteras.wordpress.com/


22 kommentarer :

 1. vilken underbar blogg, satt nästan och somnade vid skrivbordet och så kom jag in här och kvicknade till. Hur ser era stadsodlingar ut nu, om jag händelsevis skulle ha vägarna förbi skulle jag plåta earthboxarna.
  lena israesson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack :)Kul att få vara orsak till att någon vaknar till framför skärmen. Stadsodlingarna grönskar fortfarande även om hösten börjat att sätta tydliga spår. Grönkålen växer för fullt och får vi en någorlunda normal höst så kanske den räcker ända fram till julbordet. Earthboxarna kommer att få stå kvar och ge tomater ända tills frosten tar plantorna.

   Radera
 2. Fantastiskt inspirerande blogg ni har! Både visuellt och intellektuellt :) Jag kommer tillbaka många gånger framöver för hämta kraft i vintermörkret.

  SvaraRadera
 3. En kompis till mig berättade för några dagar sen om begreppet biokol, som jag inte kände till dessförinnan. I samband med googlande hittade jag denna sida som jag tycker är intressant bl a beroende på er kreativitet och experimentella läggning. Jag ska nu införliva biokol i mina odlingar kommande vår.
  Under mina många år med körningar av humanitärhjälp i Baltstaterna och Vitryssland och Ukraina har jag kommit att uppskatta två fantastiska buskar/produkter, nämligen havtorn och aronia och deras respektive bär.
  Har ni provat dessa utomordentligt rikbärande arter som dessutom innehåller en imponerande mängd nyttigheter?
  M v h
  Jan-Ola Gustafsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:)spännade att du ska börja med biokol, underätta oss gärna om hur det går framöver. 3kg per kvadratmeter ska vara det optimala enligt skånefrö.
   Vi kommer plantera havtorn i vår i vår stadsträdgård och aronia är man ju också sugen på. Vilka sorter skulle du rekomendera?
   Mvh Farbror Grön

   Radera
 4. Vad spännande blog! Det är särskilt intressant för mig, då kommer jag från Italien. Jag brukade odla på balkong där men tomater växte nästan vilda och basilika skulle hindras för att växa också inomhus... här är det allt så svart pga. klimatet och jag måste vänja mig till nya växter och odlingsmetoder. Det är en skatt att råka på en så pedagogisk och underhållande blog.
  Elisa

  SvaraRadera
 5. Hittade också er blogg efter att ha sökt på biokol! På NE kunde jag nämligen inte hitta något....Bloggen verkade jättefin. Jag kommer tillbaka!

  MVH Lavandel

  SvaraRadera
 6. Mycket pedagogisk sida, trevlig och innehållsrik.
  Jag hamnade här för jag odlar Chili.
  Jag är pensionerad hushållslärare blandannat. Lycka till Maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra Maggan och tack :) I år/ 2014 kommer vi att odla mer chili än någonsin.

   Radera
 7. Sonja, Västerås10 april 2014 15:01

  Hej,
  jag läste i VLT's bilagan 'Bostad' i torsdags den 3 april att du testodlar en spansk aubergine-planta från 1700-talet. Det låter mycket spännande, finns det fröer att tillgå någonstans?
  Tack för en inspirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har jättemånga fröer, ska jag skicka några till dig?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 8. Hej Hej!
  Här kommer ett livstecken från mig som köpte två chiliplantor av dig på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Plantorna lever och frodas väl! :-) Mvh Ingegerd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var roligt att höra.Hoppas att dina plantor sätter mycket frukt.

   Radera
 9. Man blir glad av att läsa er blogg!!! Heja heja!

  SvaraRadera
 10. What a great blog! I wish I could speak Swedish. All made with so much passion and love. Great stuff.

  SvaraRadera
 11. Börja odla på riktig i min inglasade balkong i år. Nu har jag läst det mesta i bloggen, boken och lyssnat på podden. Nu är jag peppad och målet är att vi ska få egen odlade grönsaker året om från balkongen! Ska även börja med bokashi så jag inte behöver släpa hem lika mycket jord till lägenheten...

  SvaraRadera
 12. tack vare denna fantastiska man via e-postkommunikation kunde hjälpa mitt liv och familj genombrott till framgång.
  Jag har varit gift i tio år för att arbeta hårt för att känna att jag har besvikit min fru eftersom jag inte har tillbringat tid med mitt barn och fru på grund av mitt jobb anställda, vi har gått sönder så mycket nu att min mamma fick en stroke för 4 år sedan fick min far cancer och dog. Jag har bestämt mig för att gå vidare med mitt liv till ett annat land jag har aldrig känt mig så ensam och skämmas över mitt misslyckade äktenskap.Jag är en bra person för att vända sidan är han den enda anledningen att vakna upp till en annan dag. så jag letar efter en lösning för att föra tillbaka min ex fru hem för jag vill att min son ska växa upp med både min far och hans fru som sin mor som en lycklig familj, min vän som vi arbetar tillsammans uppmanade mig att kontakta en stavagare som heter Dr.Oduduwa, han gav mig kontaktadressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) för att kommunicera med den magiska stavmästaren för att få tillbaka min ex-kärlek, jag tror att saker kommer att fungera till mitt bästa eftersom jag har ett positivt motiv, Dr.Oduduwa överväger mitt e-postmeddelande och han försäkrar mig att han kommer att ta min fru inom sju dagar, han instruerade mig vad som krävs för att ge, och jag gjorde allt han sa, några dagar senare fru, hon grät och ber om ursäkt för att hon är så ledsen för att ha lämnat mig och vår son Felix, hon bad mig ta tillbaka henne och hon är redo att ta hand om vårt barn och ta väl hand om hemmet, jag är väldigt glad idag att min fru är hemma just nu med mig och vår son.
  Tack till Dr.Oduduwa för hans kärlek stavkraft på jobbet. Jag rekommenderar honom starkt för alla som vill återställa den förlorade kärleken idag. (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Jag önskar er all lycka och hoppas att någon annan kan komma ihåg dig imorgon. Jag lovade Oduduwa att dela kärleken till en kris.
  Obs: endast de förtvivlade som snarast vill återställa sitt kärleksförhållande
  * Magisk stavdel till WIN GAMES (lotto win game)
  * Stava för att avsluta förfaranden för skilsmässdomstol
  * Stava charm för att skilja dig från din kärlekspartner
  * Love spell charme för att locka till ny kärlek
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  - Traditionella rötter och örter som läkar blodcancersjukdomar, botar mot högt blodtryck och andra smärta i kroppen.
  WhatsApp-nr .: +79268011965
  (Dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 13. Jag läste en kommentar online av en Amerika-baserad journalist avslöjar hur han hittar en pojkvän, 3 månader efter att hennes ex bofryiend bröt upp.
  Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Amiso eftersom jag har dessa kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde på vittnesmål är bevis i verkligheten. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  lyckligtvis för mig kom jag över Dr.Amiso e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Dr.Amiso den storslagna kärleks-stavningen, startade en trollformel för min räkning för att återhämta min ex-man med sin trollformel och magi.
  Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi slogs upp för 4 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek .
  Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att måla sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone det är som det känns).
  Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att det här fungerar också, 100% säker.
  kontakta honom genom sin personliga amail via (herbalisthome01@gmail.com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare, Var rik och stanna med dig för alltid.
  * Magi för framgång och marknadsföring, ingen annan utom bara du.
  * Traditionella örter och rötter för att bota bröstcancer, kropp, mun och virginal lukt / utsläpp.
  * Magisk trollformulering för bröst- och penisförstoring / minskning.
  * bota Stop Nightmare, Bad Dreams & Convuction.
  * andlig rening, fettförbränning och sockerreglering i kroppen.
  * fertilitetsmagi - FRUKT AV KVINNOR & Bär ditt eget barn.
  * Fri från att mörda & kidnappas.
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV
  Internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
  här är Dr.Amisos personliga e-postadress; herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 14. säsongshälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick tillbaka min hsnabd med hjälp av en stor man som heter baba osagiede. Jag heter Gunilla Hägglund, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Osagiede kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och berättade för mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Osagiede. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr. Osagiede verkliga och kraftfulla stavskärare som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i tidens problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller så flyttade din man till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans e-postadress: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836
  eller viber +2349014523836

  SvaraRadera
 15. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässoärenden, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera