onsdag 31 augusti 2016

Krossade tomater vårt bästa receptDet krävdes en hel del experimenterande innan vi hittade vårt sätt att göra krossade tomater på. Nu har vi genom enträgna försök skapat den ultimata metoden. Den är relativt enkel och ger den där smaken vi var ute efter. Dessutom tar vi reda på allt från varje tomat och gör vår egen torkade tomatpuré av skalen. 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt med eller utan bakplåtspapper. Klyfta bort de gröna tomatskrutten med en vas kniv och fyll plåten med tomaterna så att öppningarna står uppåt, se bilderna. Baka tomaterna i ugnen i ca 30-60 min, ju fler tomater desto längre tid i ugnen. Testa efter 30 min på de största tomterna om det går lätt att pilla bort skalet från dem. När skalen verkar lätta att ta bort från tomaterna tar du ut plåten från ugnen och låter dem svalna. 

Nu har tomaterna ofta dessutom vätskat sig så att det är en relativt klar vätska i botten på ugnsplåten, den häller du bort.

När tomaterna svalnat är det dags att arbeta med händerna. Ta fram två skålar och plocka upp en tomat i taget och kläm ur tomatinkråmet i den ena och lägg det tomma skalet i den andra. När allt inkråm ligger i skålen, stavmixar du innehållet till en för dig lagom konsistens. Packa i byttor eller plastpåsar och frys in. En vanlig burk med krossade tomater innehåller ca 400g men ofta äter man mer av den här såsen eftersom den är godare. Har du en torkapparat så fördelar du tomatskalen i den och torkar dem torra. Torkar du i ugn så brer du ut skalen på en ugnsplåt och torkar dem med ugnsluckan på glänt i 50-70 grader. När tomatskalen är torra maler du dem i en kaffekvarn till ett pulver som du sedan kryddar tomatsåsen med för att göra den ännu mer mustig. Lycka till!

De torkade tomatskalen mals till ett fint pulver
och används som krydda eller för att göra tomatsåsen mustigare.

.

11 kommentarer :

 1. Wow! Receptet passar fint idag när jag just skördat en bamsekorg med tomater av blandade former och färger och som måste tas om hand NU! Efter en vecka hemifrån.....

  SvaraRadera
 2. Men skalen har väl inte mycket smak?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torkade skal på ovannämnda sätt, blir oerhört smakrika.

   Radera
 3. Provade igår. Även om jag hällt av vätskan så blev det väldigt rinnigt när jag mixade. Lär säkert gå att använda även om det blev "lättflytande passerad tomat" av det. ( Körde c:a 45min i ugnen )

  SvaraRadera
 4. Har tidigare kört bortskollning av skal och sedan krossat tomaterna, jag går aldrig tillbaka, detta blev ju så mycket godare ����

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att höra att du gillade det!

   Radera
 5. Måste tomaterna vara mogna? Har du tips om vad man annars kan göra med de gröna?

  SvaraRadera
 6. Måste tomaterna vara mogna? Har du tips om vad man annars kan göra med de gröna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp mogna, testa tacosås annars. Finns recept i vårt receptgalleri.

   Radera
 7. Gröna tomater är goda att lägga in.

  SvaraRadera
 8. Du skriver att ni gör tomatpure av skalen men kan inte läsa mig till hyr ni gör det. Berätta gärna ☺

  SvaraRadera