tisdag 4 oktober 2016

Sticklingsförökning av tomater. Instruktion

Att sticklingsföröka tomater är det enklaste, billigaste och snabbaste sättet att få flera tomatplantor på och man kan göra det under hela odlingssäsongen. Ett år lyckades vi att hålla igång samma plantor i nästan 2 år. Genom att föröka tomater på det här sättet slipper man odla tomater från frö vilket kan vara smidigt om du tex har dåligt med utrymme för frösådd eller vill föröka tomatsorter som är F1 hybrider, dvs sorter som är hybrider och som inte ger sortäkta frön. En annan orsak är ju att det är så himla kul att hålla samma ursprungsplanta levande genom att hela tiden ta en levande del från den och låta den leva vidare.
Instruktion
Klipp av en topp eller ta ett sidoskott, en sk tjuv från plantan.

klipper du av den avlägsnade sticklingen snett längst ner blir det lättare att trycka ner sticklingen i såjorden utan att den går av.

När du tar en stickling för förökning så klipp gärna av skottet strax nedanför där ett blad växer. I det området är det många gånger lättare för en växt att bilda rötter.

Om det finns tydliga blomklasar som verkar redo att slå ut så klipper ni bort dessa. Det kommer ändå inte att bli några tomater av dessa blommor. Just nu är det viktigaste att skapa en ny tomatplanta så att plantan kan lägga sin kraft på att bilda rötter i stället för att blomma.

Så här bra behöver det inte alltid se ut. Men när man har många skott så kan man välja och vraka och ta riktigt stora och fina sticklingar. Men jag har många gånger bara kört ner en topp/ skott / stickling i perlitblandad såjord och det har också gått bra. Testa hellre  med små sticklingar än att du låter bli.


Den färdiga sticklingen, dags att stoppa den i såjord med perlit eller sand eller i ett glas vatten. Tomatplantor kan bilda rötter längs hela stammen så du kan med fördel sticka ner sticklingen ganska djupt i det medium du väljer att den ska bilda sina rötter i.

Jag brukar trycka ner 2-8 sticklingar i varje kruka så att jag inte slösar med utrymmet, utrymme är det en odlare nästan alltid lider brist på.Här kan ni titta på filmen om hur vi övervintrar tomater. Lycka till!

27 kommentarer :

 1. :)) super nice!nu kanplantan få leva till nästa säsong!!tack o tack!

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för tipset! Ska absolut prova på någon av tomatplantorna i sommar.

  SvaraRadera
 3. Lycka till och tänk på att det går att göra nya plantor hela odlingssäsongen genom sticklingar. Perfekt att ge bort till trädgårdsvänner.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Hur vinterförvarade du dina tomatsticklingar? Om man tar sticklingar på sensommaren. Kan man klara dem under hela vintern?

  Malin

  SvaraRadera
 5. Det enklaste och bästa är att förvara dem växande som plantor under artificiellt ljus under vintern. I ett fönster med endast dagsljus så är det bara tur om de överlever, oftast dukar de under av bladmögel när det är som mörkast.
  Iår övervintrade vi dem i Earthboxes.
  http://farbrorgron.blogspot.se/2012/11/tomatodling-i-kallaren-hosten-2012.html

  SvaraRadera
 6. Hej. Jag försökte ta sticklingar av uppåtväxande tomat. Satte dom i såjord och hade dom inomhus/växthus. Det kommer inga nya blad eller något. Dock när jag slängde jorden på komposten såg jag att hela krukan var fylld med rötter... Så något hade ju fungerat... Men vart har jag gjort fel???

  SvaraRadera
 7. Hej Retro är snyggt. Berätta mer om hur du gick tillväga. Så ska jag försöka ställa en diagnos på detta gissel. Har du någon bild på stickllingarna?

  SvaraRadera
 8. Hur kan man ta frön ifrån tomaterna ? Hur går jag tillväga? Kan man stoppa sticklingarna i ett glas med vatten?
  Har en Tiny Tim som ger mig tomater och den köpte jag som färdig planta. Har tagit sticklingar som jag stoppat i jord. Får se om de tar sig. Spännande.

  SvaraRadera
 9. Jag satte sticklingar från Tiny Tim i ett glas med vatten, det kom massor med rötter direkt.
  / Siv

  SvaraRadera
 10. Det här ser inte riktigt ut att gå ihop med bilden. Jag tycker du klipper av så långt ifrån bladet som bara går...? "Steg 3: När du tar en stickling för förökning så klipp gärna av skottet strax nedanför där ett blad växer. I det området är det många gånger lättare för en växt att bilda rötter."

  SvaraRadera
 11. Jag tog sticklingar förra hösten av en sort som är sen, fick mogna tomater nästan en månad tidigare i år. :)
  Nu står sticklingar av favoriterna Ildi och Cherry Roma på tillväxt. Jag övervintrar i fönstret och det funkar helt ok.
  Kristina

  SvaraRadera
 12. Hej! Jag har sticklingar som stått i ett kallrum med söderfönster och tycks ha klarat den mörkaste tiden bra. De är nu ca tre decimeter och det börjar komma knopp. Vad gör jag? Klipper av och gör nya sticklingar eller chansar på att de klarar ett par månader till innan det är dags att komma ut i kallväxthuset (har frostvakt). Vilka typer av tomat är lämpligast att sticklingföröka?

  SvaraRadera
 13. Hej, jag blir lite tokig av alla sorters jord det finns, ska man ta såjord för sticklingar och varför? Duger inte vanligt planteringsjord? Och när man omplanterar sina växter till en större kruka när börjar man godsla dom??? Har väl odlad i flera år nu, men känns alltid om jag inte gör helt rätt med jorden och näring....mvh Yvonne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går helt säkert med vanlig jord. Testa.

   Radera
 14. Det här var hösten 2016:s bästa tips. Tack vare det har jag fem fina plantor och frukt på G. <3 /Pernilla

  SvaraRadera
 15. Satte ner en blommande gren och inom loppet av två veckor nu bär frukt. Fantastisk idé!

  SvaraRadera
 16. Satte ner en blommande gren och inom loppet av två veckor nu bär frukt. Fantastisk idé!

  SvaraRadera
 17. Gud vad smart! Jag satsar på att ta sticklingar av mina Wilma tomater och övervintra dem i dragit söderfönster. Ve mvet de kanske ger frukt tidigt nästa vår? Tack för tipset!

  SvaraRadera
 18. Jag har sommarens sticklingar som bär frukt och är stadiga och bra, men jag tror inte jag klarar av förvaring under vintern här. Försöka duger.

  SvaraRadera
 19. Är det normalt att sticklingen hänger nör den blir satt i jorden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Ja det är vanligt, ibland slokar de i flera dagar. Se till att vattna så att det är fuktigt hela tiden. Lycka till.

   Radera
 20. Övervintrade hela plantan och tog sticklingar i mars då jag inte hade konstljus. Även det gav tomater ca 1 månad tidigare än frö. Dessutom hade jag tomater ända in till slutet av november på den övervintande plantan.

  SvaraRadera