onsdag 19 september 2012

Brunröta i stadsodlingen

Brunröta är verkligen ett stort gissel för oss som vill odla tomater utomhus.
Den orsakas av potatisbladmögel som blivit vanligare i norden på senare år. Idag finns det 3 stammar potatisbladmögel i Sverige Läs mer om detta här och här . Vad som händer med tomaterna är att själva tomaterna får bruna fläckar som sprider sig och frukterna ruttnar och blir oätliga. De både ruttnar på växten men även tillsynes friska tomater kan visa sig sjuka efter ett par dagar på fönsterbrädan för eftermognad. Hela växten blir angripen. Det sägs att det går att undvika genom att under hela växtsäsongen spruta med åkerfräkente. Vilket vi kommer att prova och utvärdera nästa år. Andra rekomendationer är att inte samodla potatis och tomat, se till att det är luftigt kring växterna och att gödsla försiktigt. Lyckligtvis så har inte alla frukter blivit dåliga, men vi har nog slängt ett par tre, fyra, fem kg tomater och många har vi blivit tvingade att plocka av i förtid.


Operation sanering!


Så här trist blir det när potatisbladmöglet angriper ens tomater. Angreppet började synas ca 3-5 dagar efter att jag plockade av de första 10kg tomaterna i slutet av aungusti. Plantorna och tomaterna såg så fina ut i augusti och äntligen började det växa efter den här blöta och kalla sommaren. Det var tomater överallt. Att få en skörd på över 20kg verkade inte vara något problem.


Så här såg samma Earthbox ut i mitten av augusti.
Idag gapar Earthbox "muren" tom och alla sjuka tomater och allt blast är slängda i antingen soporna eller i kompostsäckar som går till biogasanläggningen.
Titta här om du vill se tomatodlingen i sina glansdagar.


5 kommentarer :

 1. Men fy så sorgligt!
  Jag blir alldeles ledsen när jag ser förödelsen...
  Sommaren 2012 var sannerligen en skitsommar!
  Hälsningar Anita B

  SvaraRadera
 2. Tradigt. Hade likadant för något år sen. Släng blast i soporna till förbränning, förhoppningsvis minskar det risken att föra smittan vidare.

  SvaraRadera
 3. Jag har samma problem med röta på tomaterna. Har odlat vildtomater (kallas tydligen för vinbärstomat oxå) De är små små, jag ska prova iår igen. Hälsn Barbro

  SvaraRadera
 4. Glömde Vildtomaterna klarar rötan hos oss, när de andra tomaterna drabbas. Hälsn Barbro

  SvaraRadera
 5. Jag är övertygad om att frön är många gånger smittade redan av brunrötan.
  Min första smittade sort var Marmande innan dess hade jag inte dom problemen.
  Jag tog eget utsäde på tomaterna men så fick jag för mej att odla Marmande "ville ha stora"
  Fröna jag fick smittade tomater på, var inte ekologiska...ville bara nämna det med.
  Jag tror man måste vara benhård i val av tomater och ta eget utsäde från det som är bevisat friskt.
  Jag ska läsa vad du lagt in här.. sjukdom har hållit mej från odling nu i några år.

  SvaraRadera