Kombucha är en syrlig dryck man gör på ekologiskt te och socker med hjälp av en sk "Kombuchasvamp". Vi bestämde redan i våras att när hösten kommer och vi har lite mer tid att stå inne och experimentera, så ska vi testa att brygga/fermentera denna bryggd. Min vän Margareta hann före med att beställa en sådan svamp och erbjöd mig i början av oktober en svampbebis så att vi kunde komma igång. Å ni må tro att det är gott. Johannes och Tora blev galna i drycken och på 1 dag var den första litern uppdrucken. Jag förstår alla som tycker att det verkar suspekt och att det ser lite snuskigt ut. Det var också vår första reaktion. Dricka svampdryck! Men om man tänker efter så är många av våra förädlade livsmedel ett resultat av processer där olika organismer förädlat råvarorna. Vad vore bröd utan jäst eller surdeg? Vinäger utan sin vinägermamma? Mögelostarna utan sitt mögel? Den syrade gurkan utan mjölsyrabakterier? Öl utan jäst? Thempen utan sin svamp och det svarta teet om det inte hade jäst ett tag?
Vår andra bryggd. Den till vänster är samma Darjelingte som första gången vi bryggde kombucha och den till höger är bryggd på "Silver bullet" second flush också den från Nathmulls. Tack Magdalena för teerna du gav oss. Verkligen underbara.
Att göra kombucha.
Ingredienser
1 kombuchasvamp (bebissvamp) och ca 1dl kombuchadryck Här kan man köpa sig en svamp.
100g vitt socker
1liter vatten
2 msk ekologiskt grönt, vitt eller svart te
1 burk med vid öppning, ej metall
Gör så här: Koka upp vattnet, tillsätt 2 msk te och låt dra i 15 min. Sila av och tillsätt sockret och låt svalna till rumstmperatur. Häll, lägg i kombuchasvampen och ca 1dl från tidigare bryggd, knyt en duk/ nät över öppningen, förvara på en lite varmare plats i hemmet tex ovanpå kylskåpet i ca 7-14 dagar, sila av och förvara svalt.
Det bildats också oftast en ny svamp vid varje bryggning som sedan oftast lägger sig tätt intill den gamla svampen. Den gamla svampen tar inte slut, dör inte utan kan användas om och om igen. Första gången vi bryggde kombucha så silade vi av svamparna efter 10 dagar. Så här i efterhand då jag läst på i boken "Kombucha miracle fungus" så antar jag att den borde stått i någon dag till då den var ganska söt. Men oj så god den var. Som ett citronigt iste.
För tillfället brygger inte vi kombucha. Är du i behov av en svamp så kontakta Forsnäs hemman Klicka HÄR så kommer ni direkt till deras härliga sida.
Den är fantastisk! Tack för superrecept! Nu gör vi två satser;)...
SvaraRaderaSäljer du fortfarande svampar?
SvaraRaderaHar du fortfarande svampar till försäljning?
SvaraRaderaHej! Jag önskar också köpa kombuchasvamp om du har kvar att sälja! =)
SvaraRaderaHej! jag är sugen på att köpa kombucha svamp om du fortfarande har bebisar?
SvaraRaderaHej! Ha ni fortfarande svamp som jag kan köpa? Hur gå vi till väga? Skicka gärna ett mail på bekräftelse. anette.mattsson@utb.halmstad.se
SvaraRaderaHej! Har ni fortfarande svamp att sälja? Mvh Malin Malingy@icloud.com
SvaraRaderaHej! Är nyfiken om du fortfarande har kombucha att sälja?
SvaraRaderaMvh Jonas
vestling.jonas@gmail.com
Hej jag har letat och letat efter en bebis att adoptera. Har du möjligen en bebis i behov av ett nytt hem? maila mig på cecilia.asplund@norrkoping.se
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaSäljer du fortfarande kombucha? Maila gärna mig på e_bondesson@hotmail.com!
MVH Ebba
Hej. Skulle vilja köpa en svamp. Min mail: andelblom@gmail.com. Mvh Mia
SvaraRaderahej..skulle vilja köpa en svamp..min e mail adrienn.girnt@live.se
SvaraRaderaHej jag vill också ha en bebis svamp.
SvaraRaderaMin mail adress: aniq_nilsson@yahoo.se
Önskar köpa svamp: vicjoha@outlook.com
SvaraRaderaTackåtack!
Hej .
SvaraRaderaJag har att sälja kombucha -svamp..min hot annahelensson@hotmail.com
Hej, vill köpa en kombucha svamp.
SvaraRaderajimmie74@hotmail.com
Någon som vet om man kan frysa Kombuchadrycken?
SvaraRaderaJag har svampar ifall någon vill ha. Bor i Göteborgsregionen.
Någon som vet om man kan frysa Kombuchadrycken?
SvaraRaderaJag har svampar ifall någon vill ha. Bor i Göteborgsregionen.
Hej! Här finns svampar att hämta för den som önskar brygga hemma.
SvaraRaderaOrten är Stråtjära i Söderhamns kommun.
Hej Camilla!
RaderaHar du fortfarande svampar kvar?
Vad har du för pris?
Kan du skicka i så fall? Jag bor i växjö
Vänliga hälsningar Lena
Hej!
RaderaSvampar finns men jag har ingen koll på hur det går att skicka svampen eftersom den bör ha rumstemperatur för att leva. Kom gärna med förslag. Jag tar inte betalt för svamparna men om de ska skickas behöver jag ta betalt för frakten.
Dessvärre vet jag som sagt inte om de överlever en transport.
Kanske någon vet hur man går tillväga en sån gång.
Vänligen Camilla
Hej Camilla! Har du fortfarande svampar kvar ?
SvaraRaderaPris? Kan du skicka? Bor i Småland
Hej!
RaderaSvampar finns men jag har ingen koll på hur det går att skicka svampen eftersom den bör ha rumstemperatur för att leva. Kom gärna med förslag. Jag tar inte betalt för svamparna men om de ska skickas behöver jag ta betalt för frakten.
Dessvärre vet jag som sagt inte om de överlever en transport.
Kanske någon vet hur man går tillväga en sån gång.
Vänligen Camilla
Hej igen �� jag vet inte hur ömtåliga svamparna är, men verkligen sugen på att testa denna. Tror du det går att skickas i en burk, med tidningspapper som "täcke". Tror du på det testar jag jättegärna ��
SvaraRaderaHej Lena
RaderaJag är absolut villig att prova om det går. Ska göra mitt bästa för att svampen ska klara resan till dig. Om jag åker och lämnar in den till postbudet så slipper den iaf ligga ute i en postlåda innan den far iväg. Sen är det bara att hoppas att resten av resan inte resulterar i långa och kalla stopp.
Skicka mig dina adressuppgifter plus mailadress så fixar jag det :)
Min mail är c.wengelin@gmail.com
Vänligen Camilla
SvaraRaderaLån och finansiering till individer
Om du behöver ekonomisk hjälp, tveka inte att kontakta oss. Du kan få ett lån i intervallet mellan 30.000 SEK och 10.000.000 SEK på mycket gynnsamma villkor i all laglighet och tillförlitlighet. För mer information om finansieringsarrangemang, kontakta oss via e-post. E-mail: capakredit@gmail.com
Koka vatten lägg i teet och sockret sen låt svalna, köp kombucha dryck på flaska och slå i. Då kan du odla fram din egen svamp
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaTestade detta men inte blev det någon svamp inte. Dock en kombuchaliknande dryck efter några veckor men den är fortfarande sötare än jag minns drycken på flaskorna jag köpte! Nu drygt en månad efter bryggning tar jag det som är kvar och gör ett nytt försök. Tror ni det är för sent?
RaderaBara välj en ekologisk med moder.
SvaraRaderaJag har lyckats utan förkunskaper.