torsdag 27 september 2012

Fläder "Sticklingsförökning"


I år testade jag att sticklingsföröka fläder på 2 olika sätt. Fläder växer ju som ogräs säger en del! Men i Södermanland, i de trakter där vi har vårt fritidshus så finns det i princip bara "Druvfläder" och den är giftig.Till vänster prövar jag med årsskott och till höger genom vedartade grenar från min favorit fläderbuske som avverkades under tidig vår.

Den lilla plätten som var hennes hem skulle bli en parkeringsplats. Att jag ens försökte med de grova grenarna beror på att plötsligt en kväll så såg jag henne ligga där, omkullvällt, skymfad och söndersågad! Men det fanns livfulla knoppar på grenarna och jag stoppade in resterna av henne i min bil och åkte hem. Jag ville ge henne livet åter, ge tillbaka det jag var skyldig henne efter all god fläderbärs/blomsaft hon varit källan till i flera år. De flesta vedartade grenar tappade bladen under sommaren och det såg ganska hopplöst ut ett tag. Men när det var dags att städa bland sticklingarna så uppdagades det att två grova grenar utvecklat rötter. Ska du ta flädersticklingar så är det betydligt enklare att lyckas med årsskott, alla mina årsskott utvecklade rötter. Läs mer om hur du gör en god flädersaft här.

6 kommentarer :

 1. Det här var väldigt intressant för jag har gått och funderat lite på om jag kan ta sticklingar från flädern i skogen så att jag slipper använda machete varje gång jag vill plocka fläderblommor.

  SvaraRadera
 2. Jag satte årskott tidigare i år och de verkar ha rotat sig. Hur gör jag nu med vinterförvaringen? Vet du?

  SvaraRadera
 3. Det låter som en utmärkt idè Lantloppan. Ge dig ut och ta sticklingar i vår och så har du färdiga små buskar för utplantering till hösten. VG, jag kommer att plantera några nu under hösten och sätta kycklingnät runt dem för säkerhetsskull, kanske är de smarriga för harar? Några kommer jag gräva ner i trädgårdslandet som de står, i krukorna för senare utplantering tidigt i vår. Jag använder nästan alltid Hasselfors perlitblandade såjord som jag antingen peppar med sand eller extra perlit när jag sticklingsförökar. Lycka till med sticklingar och förvaring.

  Här är två länkar om andra växter jag tar sticklingar på, ifall det skulle vara av intresse.

  http://farbrorgron.blogspot.se/2012/05/sticklingsforokning-av-tomater.html

  http://farbrorgron.blogspot.se/2012/04/alpin-klematis-pa-gang.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du inte man kan ta sticklingar från flädern nu då? En del buskar ska väl kunna tas sticklingar på hösten med.

   Radera
  2. Jag skulle helt klart testa. Lycka till och håll oss gärna uppdaterade om dina pinnar:)

   Radera
  3. Japp, nu har jag testat. Så jag håller tummarna för att de börjar växa till våren :-)

   Radera