Farbror Grön-familjen. Foto: Linda Eliasson |
Vi odlar där vi kan odla. I våra fönster i lägenheten
förgror vi plantor som sedan hamnar utomhus i en köksträdgård, flertalet
plantor får även stanna inomhus och faller således under begreppet
Windowfarming. Tillsammans med vårt fastighetsbolag pågår en stadsodling runt
husknuten, även kallad urban odling. Det är vi hyresgäster som tillsammans
odlar mestadels bär, örter och grönsaker. I vår källare har vi hyresgäster fått
tillgång till en plats med växtbelysning, där vi kan förkultivera och övervintra
plantor. Vid vårt fritidshus utanför Flen finns tillgång till växthus och
trädgårdsland och där vi odlar både ätbara växter och prydnadsväxter.
Mer info om våra odlingar finner du i menyn.
Mer info om våra odlingar finner du i menyn.
Vi äter mest
vegetarisk mat och vi älskar
att vara kreativa i köket. Det vi odlar blir till delikata ingredienser. Frukt
och bär tas om hand av oss och blir till bakverk, saft, sylt, marmelad mm. Vi
försöker ta tillvara det som naturen omkring oss ger och det våra odlingar ger.
Flera av våra recept har kommit att bli återkommande inslag i vår vardag men vi
har också en tendens att vilja vidareutveckla våra rätter och på så sätt kan
samma grunder skapa flera olika varianter. Vår receptsamling hittar du på farbrorgronsrecep.se
Alla fingrar gröna - handbok i konsten att odla sin egen mat
Juni 2013 började vi planerandet av en bok tillsammans med förlaget LUX Publica. Tiden som följde ägnades åt att driva upp, sköta om och skörda grönsaker på diverse platser och i detalj följa och skriva ner varje litet steg i processen. Sensommaren och hösten 2015 fotograferades alla våra grödor och odlingsplatser av fotograf Linda Eliasson. Flertalet bilder skickades till Tatiana Shirbidova i Ryssland, där de målades av i akvarell. Under hösten och vintern 2015 skrev vi varje ledig stund och reflekterade och ändrade om vartannat. Sedan maj 2015 är boken klar och finns nu att köpa på tex adlibris.com och bokus.com. Boken innehåller odlingsinstruktioner, steg-för-steg, för 36 olika ätbara grödor och är praktiskt utformad för att verkligen komma till användning. Här ger vi läsaren tips på allt i från fröer, odlingsplatser, sådd, skötsel, problemlösning, jord, gödsel mm.
Alla fingrar gröna - handbok i konsten att odla sin egen mat
Följ oss gärna på facebok och instagram där vi kontinuerligt uppdaterar läsarna på våra odlings- och matäventyr. På youtube-kanalen publicerar vi då och då odlingsfilmer.
Besök gärna de andra stadsodlingarna vi är involverade i, klicka på bilderna så kommer du till sidorna.
vilken underbar blogg, satt nästan och somnade vid skrivbordet och så kom jag in här och kvicknade till. Hur ser era stadsodlingar ut nu, om jag händelsevis skulle ha vägarna förbi skulle jag plåta earthboxarna.
SvaraRaderalena israesson
Tack tack :)Kul att få vara orsak till att någon vaknar till framför skärmen. Stadsodlingarna grönskar fortfarande även om hösten börjat att sätta tydliga spår. Grönkålen växer för fullt och får vi en någorlunda normal höst så kanske den räcker ända fram till julbordet. Earthboxarna kommer att få stå kvar och ge tomater ända tills frosten tar plantorna.
RaderaFantastiskt inspirerande blogg ni har! Både visuellt och intellektuellt :) Jag kommer tillbaka många gånger framöver för hämta kraft i vintermörkret.
SvaraRaderaEn kompis till mig berättade för några dagar sen om begreppet biokol, som jag inte kände till dessförinnan. I samband med googlande hittade jag denna sida som jag tycker är intressant bl a beroende på er kreativitet och experimentella läggning. Jag ska nu införliva biokol i mina odlingar kommande vår.
SvaraRaderaUnder mina många år med körningar av humanitärhjälp i Baltstaterna och Vitryssland och Ukraina har jag kommit att uppskatta två fantastiska buskar/produkter, nämligen havtorn och aronia och deras respektive bär.
Har ni provat dessa utomordentligt rikbärande arter som dessutom innehåller en imponerande mängd nyttigheter?
M v h
Jan-Ola Gustafsson
Tack:)spännade att du ska börja med biokol, underätta oss gärna om hur det går framöver. 3kg per kvadratmeter ska vara det optimala enligt skånefrö.
RaderaVi kommer plantera havtorn i vår i vår stadsträdgård och aronia är man ju också sugen på. Vilka sorter skulle du rekomendera?
Mvh Farbror Grön
Vad spännande blog! Det är särskilt intressant för mig, då kommer jag från Italien. Jag brukade odla på balkong där men tomater växte nästan vilda och basilika skulle hindras för att växa också inomhus... här är det allt så svart pga. klimatet och jag måste vänja mig till nya växter och odlingsmetoder. Det är en skatt att råka på en så pedagogisk och underhållande blog.
SvaraRaderaElisa
Hittade också er blogg efter att ha sökt på biokol! På NE kunde jag nämligen inte hitta något....Bloggen verkade jättefin. Jag kommer tillbaka!
SvaraRaderaMVH Lavandel
Mycket pedagogisk sida, trevlig och innehållsrik.
SvaraRaderaJag hamnade här för jag odlar Chili.
Jag är pensionerad hushållslärare blandannat. Lycka till Maggan
Härligt att höra Maggan och tack :) I år/ 2014 kommer vi att odla mer chili än någonsin.
RaderaHej,
SvaraRaderajag läste i VLT's bilagan 'Bostad' i torsdags den 3 april att du testodlar en spansk aubergine-planta från 1700-talet. Det låter mycket spännande, finns det fröer att tillgå någonstans?
Tack för en inspirerande blogg!
Jag har jättemånga fröer, ska jag skicka några till dig?
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
RaderaHej Hej!
SvaraRaderaHär kommer ett livstecken från mig som köpte två chiliplantor av dig på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Plantorna lever och frodas väl! :-) Mvh Ingegerd
Det var roligt att höra.Hoppas att dina plantor sätter mycket frukt.
RaderaMan blir glad av att läsa er blogg!!! Heja heja!
SvaraRaderaSå roligt att höra!
RaderaWhat a great blog! I wish I could speak Swedish. All made with so much passion and love. Great stuff.
SvaraRaderaBörja odla på riktig i min inglasade balkong i år. Nu har jag läst det mesta i bloggen, boken och lyssnat på podden. Nu är jag peppad och målet är att vi ska få egen odlade grönsaker året om från balkongen! Ska även börja med bokashi så jag inte behöver släpa hem lika mycket jord till lägenheten...
SvaraRadera