Presentation

Farbror Grön-familjen. Foto: Linda Eliasson

Vi som driver denna blogg heter Johannes och Theres. Vi bor tillsammans med våra två barn i en lägenhet i centrala Västerås. Vi har valt namnet Farbror Grön för att vi vill dela med oss av våra gröna kunskaper och vårt kretsloppstänkande. Vi odlar, tar hand om grödorna i läcker matlagningskost, överblivet avfall komposteras och blir näringsrik jord till kommande odlingar.
Vi odlar där vi kan odla. I våra fönster i lägenheten förgror vi plantor som sedan hamnar utomhus i en köksträdgård, flertalet plantor får även stanna inomhus och faller således under begreppet Windowfarming. Tillsammans med vårt fastighetsbolag pågår en stadsodling runt husknuten, även kallad urban odling. Det är vi hyresgäster som tillsammans odlar mestadels bär, örter och grönsaker. I vår källare har vi hyresgäster fått tillgång till en plats med växtbelysning, där vi kan förkultivera och övervintra plantor. Vid vårt fritidshus utanför Flen finns tillgång till växthus och trädgårdsland och där vi odlar både ätbara växter och prydnadsväxter.
Mer info om våra odlingar finner du i menyn.

Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket. Det vi odlar blir till delikata ingredienser. Frukt och bär tas om hand av oss och blir till bakverk, saft, sylt, marmelad mm. Vi försöker ta tillvara det som naturen omkring oss ger och det våra odlingar ger. Flera av våra recept har kommit att bli återkommande inslag i vår vardag men vi har också en tendens att vilja vidareutveckla våra rätter och på så sätt kan samma grunder skapa flera olika varianter. Vår receptsamling hittar du på farbrorgronsrecep.se

Alla fingrar gröna - handbok i konsten att odla sin egen mat
Juni 2013 började vi planerandet av en bok tillsammans med förlaget LUX Publica. Tiden som följde ägnades åt att driva upp, sköta om och skörda grönsaker på diverse platser och i detalj följa och skriva ner varje litet steg i processen. Sensommaren och hösten 2015 fotograferades alla våra grödor och odlingsplatser av fotograf Linda Eliasson. Flertalet bilder skickades till Tatiana Shirbidova i Ryssland, där de målades av i akvarell. Under hösten och vintern 2015 skrev vi varje ledig stund och reflekterade och ändrade om vartannat. Sedan maj 2015 är boken klar och finns nu att köpa på tex adlibris.com och bokus.com. Boken innehåller odlingsinstruktioner, steg-för-steg, för 36 olika ätbara grödor och är praktiskt utformad för att verkligen komma till användning. Här ger vi läsaren tips på allt i från fröer, odlingsplatser, sådd, skötsel, problemlösning, jord, gödsel mm.


Följ oss gärna på facebok och instagram där vi kontinuerligt uppdaterar läsarna på våra odlings- och matäventyr. På youtube-kanalen publicerar vi då och då odlingsfilmer.

Besök gärna de andra stadsodlingarna vi är involverade i, klicka på bilderna så kommer du till sidorna.
http://takfarmen.wordpress.com/

http://stadsodlarnavasteras.wordpress.com/


18 kommentarer:

  1. vilken underbar blogg, satt nästan och somnade vid skrivbordet och så kom jag in här och kvicknade till. Hur ser era stadsodlingar ut nu, om jag händelsevis skulle ha vägarna förbi skulle jag plåta earthboxarna.
    lena israesson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack :)Kul att få vara orsak till att någon vaknar till framför skärmen. Stadsodlingarna grönskar fortfarande även om hösten börjat att sätta tydliga spår. Grönkålen växer för fullt och får vi en någorlunda normal höst så kanske den räcker ända fram till julbordet. Earthboxarna kommer att få stå kvar och ge tomater ända tills frosten tar plantorna.

      Radera
  2. Fantastiskt inspirerande blogg ni har! Både visuellt och intellektuellt :) Jag kommer tillbaka många gånger framöver för hämta kraft i vintermörkret.

    SvaraRadera
  3. En kompis till mig berättade för några dagar sen om begreppet biokol, som jag inte kände till dessförinnan. I samband med googlande hittade jag denna sida som jag tycker är intressant bl a beroende på er kreativitet och experimentella läggning. Jag ska nu införliva biokol i mina odlingar kommande vår.
    Under mina många år med körningar av humanitärhjälp i Baltstaterna och Vitryssland och Ukraina har jag kommit att uppskatta två fantastiska buskar/produkter, nämligen havtorn och aronia och deras respektive bär.
    Har ni provat dessa utomordentligt rikbärande arter som dessutom innehåller en imponerande mängd nyttigheter?
    M v h
    Jan-Ola Gustafsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack:)spännade att du ska börja med biokol, underätta oss gärna om hur det går framöver. 3kg per kvadratmeter ska vara det optimala enligt skånefrö.
      Vi kommer plantera havtorn i vår i vår stadsträdgård och aronia är man ju också sugen på. Vilka sorter skulle du rekomendera?
      Mvh Farbror Grön

      Radera
  4. Vad spännande blog! Det är särskilt intressant för mig, då kommer jag från Italien. Jag brukade odla på balkong där men tomater växte nästan vilda och basilika skulle hindras för att växa också inomhus... här är det allt så svart pga. klimatet och jag måste vänja mig till nya växter och odlingsmetoder. Det är en skatt att råka på en så pedagogisk och underhållande blog.
    Elisa

    SvaraRadera
  5. Hittade också er blogg efter att ha sökt på biokol! På NE kunde jag nämligen inte hitta något....Bloggen verkade jättefin. Jag kommer tillbaka!

    MVH Lavandel

    SvaraRadera
  6. Mycket pedagogisk sida, trevlig och innehållsrik.
    Jag hamnade här för jag odlar Chili.
    Jag är pensionerad hushållslärare blandannat. Lycka till Maggan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra Maggan och tack :) I år/ 2014 kommer vi att odla mer chili än någonsin.

      Radera
  7. Sonja, Västerås10 april 2014 kl. 15:01

    Hej,
    jag läste i VLT's bilagan 'Bostad' i torsdags den 3 april att du testodlar en spansk aubergine-planta från 1700-talet. Det låter mycket spännande, finns det fröer att tillgå någonstans?
    Tack för en inspirerande blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har jättemånga fröer, ska jag skicka några till dig?

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  8. Hej Hej!
    Här kommer ett livstecken från mig som köpte två chiliplantor av dig på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Plantorna lever och frodas väl! :-) Mvh Ingegerd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var roligt att höra.Hoppas att dina plantor sätter mycket frukt.

      Radera
  9. Man blir glad av att läsa er blogg!!! Heja heja!

    SvaraRadera
  10. What a great blog! I wish I could speak Swedish. All made with so much passion and love. Great stuff.

    SvaraRadera
  11. Börja odla på riktig i min inglasade balkong i år. Nu har jag läst det mesta i bloggen, boken och lyssnat på podden. Nu är jag peppad och målet är att vi ska få egen odlade grönsaker året om från balkongen! Ska även börja med bokashi så jag inte behöver släpa hem lika mycket jord till lägenheten...

    SvaraRadera