torsdag 5 april 2018

Vi flyttar till ny bloggplattform!


"Johannes, du borde verkligen skriva en bok, du håller ju på med så mycket intressanta grejer",  sa Magdalena. Snart påbörjar vi på allvar vår andra bok och idag lanserar vi en vidareutveckling av vår blogg. Välkomna!

När Johannes fyllde 40, november 2011, hade vi en fest hemma hos oss och vi själva hade lagat allt som fanns på buffén. Temat var vegetariskt, mustigt, kryddigt och indiskt. Alla mumsade och umgicks och kvällen blev verkligen något att minnas. En av presenterna var en elektrisk hushållskvarn till framtida spannmålsmalning, en annan present var ett startkit till Bokashi-kompostering. Tanken på att skriva en egen bok kändes mycket lockande, trots att vi absolut inte kunde se någon klar bokidé framför oss. Det var också det som Magdalenas förläggare sa till oss. Vi fick helt enkelt suga på karamellen ett tag till för att kunna utkristallisera vad vi ville berätta om.
I samma veva som födelsedagsfirandet hölls, hade vi påbörjat ett samarbete med vårt hyresbolag där vi skulle få starta en stadsodling runt husknuten. Vi hade också börjat samla på matbilder från vår matlagning, på kul. Som julklapp ordnades en sk fotobok, med våra egna recept och matbilder.

Vi startar en blogg
Att starta en blogg och visa upp vår mat och alla odlingsprojekt låg ganska nära tillhands. Vi tyckte båda två att det skulle bli roligt att kunna dela med oss av det vi höll på med. I februari 2012 postade vi vårt första inlägg: Örtsalt.

Till en början blev det mestadels recept, men i och med att stadsodlingen utformades och anlades, blev bloggen en plats att samla allt.

Några layout- förändringar och omstruktureringar har skett under tidens gång, men det mesta ser ut som vid starten. Nu vill vi ta ett ordentligt steg fram och har därför designat en ny sida för Farbror Gröns odlingsäventyr och matlagningskonst.

Vår nya sida farbrorgron.se har kopior av näst intill alla inlägg som skrivits på den gamla sidan. Recept, filmer och poddavsnitt är lättare att hitta. Dessutom har vi kategoriserat varje inlägg så att man lättare hittar inlägg om särskilda växter i menyn.

Vi hoppas att du ska gilla vårt nya utseende och plats. Den gamla bloggen, farbrorgron.blogspot.se, kommer att finnas kvar, men inga nya inlägg kommer att publiceras här. Vårt receptgalleri kommer också att finnas kvar, men vi hoppas att ni i framtiden hellre kommer att besöka galleriet på den nya sidan och det är där de nya recepten kommer att läggas in.

Känn dig välkommen att bläddra bland alla odlingsinlägg och recept här på vår nya sida farbrorgron.se. De är skrivna för just dig och alla andra som vill följa oss.

Hälsningar
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

tisdag 20 mars 2018

Poddavsnitt om Trädgårdsmässan och fruktträdI veckans avsnitt pratar vi om det fantastiska med att befinna sig bland tusentals odlingsintresserade på Nordiska Trädgårdar. Samtalet handlar också om beskärning av fruktträd. ”Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck” är en podcast med Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård och Johannes Wätterbäck från Farbror Grön. 


Välkommen att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes och Acast. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.    

söndag 18 mars 2018

Ska man gödsla sina sådder?På våra kurser och föreläsningar pratar vi mycket om gödsel och näringstillskott. Men när man står där med en mängd olika sådder och flera plantor som behöver omplanteras kan det vara lite svårt att komma ihåg hur man skulle göra med gödslandet. I detta inlägg har jag försökt reda ut detta med sådd och näring.

Vi har flyttat alla våra inlägg till ny bloggplattform och det är där vi 
publicerar alla nya. Vi ses på nya farbrorgron.se
Johannes & Theres

fredag 16 mars 2018

Farbror Grön på Hedenlunda slott


Nu är det dags att presentera vårens andra odlingskurs. Efter mängder av föreläsningar har vi kommit fram till att vi vill gå på djupet och anordna odlingskurser. I höstas föddes idén om en kurs med övernattning och SPA. Välkomna till Hedenlunda slott den 10-11 maj.

Tomatsådd och omplantering


I unga år sådde jag tomater alldeles för tidigt på året utan växtbelysning och de blev taniga och gängliga. Nu är jag inte alls lika hetsig utan sår dem  i mars - april och det duger gott och väl. Då har ofta det naturliga ljuset kommit åter. Jag sår inte hysteriskt många frön eftersom jag endast behöver 4- 6 plantor av samma sort, då jag senare under året skördar dem på sticklingar. Sticklingsfröking är ett riktigt snabbt sätt att göra nya plantor på men som sagt, först ska fröna i jorden och plantorna växa upp så att det överhuvudtaget blir möjligt att tillverka nya. Så här går det till hemma hos oss.

Vi har flyttat alla våra inlägg till ny bloggplattform och det är där vi 
publicerar alla nya. Vi ses på nya farbrorgron.se
Johannes & Theres

onsdag 14 mars 2018

Så odlar du fänkål utifrån Alla fingrar gröna
Fänkål (Foeniculum vulgare) är helt klart en av de vackraste grödorna i våra odlingar. Mycket smakrik och användbar såväl rå som tillagad. Här kommer ett inlägg där vi utgår får odlingsinstruktionen från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.

Vissa grönsaker ligger där i grönsaksdiskarna och tittar lite slött på en. Man går förbi dem och tänker inte så mycket på dem. Så var det för mig med fänkålen. Men så en dag blev jag bjuden på en underbart god fisksoppa med fänkål och plötsligt fick grönsaken ett helt annat värde. Jag ville såklart prova att odla den själv och fick redan första året en mycket fin skörd. 

Fänkål är en särdeles vacker skapelse i grönsakslandet med dess dill-likande yviga blast. Dess krispighet, vackra uppsyn och milda lakritssmak har fått oss att hitta många fler användningsområden än att bara slösa den till soppa. Vår absoluta favorit är en sallad med rå fänkål ihop med en vinägrett smaksatt med cashwesmör.

Vi brukar alltid förkultivera fänkål i april-maj och vi planterar om den en gång innan slutplantering. Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa både om hur vi sår och omplanterar den. I boken beskriver vi detaljerat alla odlingssteg i odlandet, från det lilla fröet tills grödan hamnar i din mun. Man behöver inte lusläsa boken på en gång, man kan välja några av de 36 grödor man för stunden vill odla och endast läsa om dem. 

tisdag 13 mars 2018

Poddavsnitt om avhärdning och lökfrön


I veckans avsnitt talar vi om våra odlingskurser som vi har på varsitt håll. Samtalet handlar också om avhärdning och löksådd och Sara avslöjar att hon går upp extremt tidigt vilket jag nästan aldrig gör. Följ med på ett odlingssamtal som får svänga i vilken riktning det vill och som hela tiden tangerar våra livs alla delar. Johannes


”Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck” är en podcast med Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård och Johannes Wätterbäck från Farbror Grön.  Välkomna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes och Acast. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.