Fänkål (Foeniculum vulgare) är helt klart en av de vackraste grödorna i våra odlingar. Mycket smakrik och användbar såväl rå som tillagad. Här kommer ett inlägg där vi utgår får odlingsinstruktionen från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.
Vissa grönsaker ligger där i grönsaksdiskarna och tittar lite slött på en. Man går förbi dem och tänker inte så mycket på dem. Så var det för mig med fänkålen. Men så en dag blev jag bjuden på en underbart god fisksoppa med fänkål och plötsligt fick grönsaken ett helt annat värde. Jag ville såklart prova att odla den själv och fick redan första året en mycket fin skörd.
Fänkål är en särdeles vacker skapelse i grönsakslandet med dess dill-likande yviga blast. Dess krispighet, vackra uppsyn och milda lakritssmak har fått oss att hitta många fler användningsområden än att bara slösa den till soppa. Vår absoluta favorit är en sallad med rå fänkål ihop med en vinägrett smaksatt med cashwesmör.
Vi brukar alltid förkultivera fänkål i april-maj och vi planterar om den en gång innan slutplantering. Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa både om hur vi sår och omplanterar den. I boken beskriver vi detaljerat alla odlingssteg i odlandet, från det lilla fröet tills grödan hamnar i din mun. Man behöver inte lusläsa boken på en gång, man kan välja några av de 36 grödor man för stunden vill odla och endast läsa om dem.
Fänkål
Fänkål
förkultiveras inomhus april–maj i soligt fönster eller under växt-belysning.
Slutplanteras utomhus maj–juni när frostrisken är över, i behållare med
botten, pallkrage eller på friland.
Förkultivering
___________________
Vårsådd: april–maj
Odlingsplatser:
I soligt fönster (s
244)
Under
växtbelysning
____________________
Du
behöver:
Frön. Trögblommande
Zefa Fino.
Såjord
Planteringsjord
Odlingsbehållare
Miniväxthus
alternativt
odlingstråg och
plastfilm.
Växtbelysning
(eventuellt)
Värmematta (eventuellt)
Blomspruta
(eventuellt)
1. Fyll en
odlingsbehållare med planteringsjord, upp till ca 1 cm från behållarens kant.
Fördela frön jämnt
med ett mellanrum på ca 5 mm.
Strö 2–5 mm såjord
över fröna. Platta inte till jorden utan låt den vara luftigt.
Märk sådden med
sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.
2.Ställ krukan i ett
odlingstråg eller miniväxthus. Fröna behöver värme för att gro; placera tråget
på en värmematta eller fönsterbräda med element under.
3.Genomfukta jorden försiktigt ovan- eller
underifrån med ljummet vatten. Vattnar du ovanifrån vattnar du sådden tills det
rinner ut vatten i odlingstråget. Vattnar du istället direkt i tråget suger
jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller
du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.
4. Sätt lock på
miniväxthuset eller täck behållaren med plastfilm med hjälp av en gummisnodd.
Placera
tråget/växthuset i ett soligt fönster eller under växtbelysning med ljus 14–16
timmar per dygn.
Frösådder ska alltid vara fuktiga. Ser
din frösådd torr ut kan du lyfta på locket eller plastfilmen och vattna
försiktigt med ljummet vatten, gärna med en blomspruta.
5. När plantorna
tittar upp tar du bort växthusets lock eller plastfilmen och stänger av
värmemattan. Alla frön kommer inte att gro samtidigt men har några börjat är de
andra också på gång.
6.Håll jorden fuktig. Vattna med ljummet
vatten direkt i odlingstråget eller i miniväxthusets botten. När allt vatten
sugits upp är det dags att fylla på igen. Suger sådden inte i sig vattnet kan
det bero på att den är mättad. Häll då bort allt vatten och låt stå i några
dagar innan du börjar vattna igen. Vattna på samma sätt tills plantorna är 5–10
cm och omplantering ska ske.
Omplantering
_______________________
När plantorna är 5–10 cm höga.
_______________________
_______________________
Odlingsplatser:
Gärna svalt, 17–20 grader
I soligt fönster (s 244)
Under växtbelysning (s 287)
________________________
________________________
Du behöver:
Planteringsjord
Krukor, 7–10 cm Ø
Odlingstråg
Gödselvatten
Växtbelysning (eventuellt)
________________________
________________________
1. Grunda varje kruka med 1–2 cm planteringsjord. Använd en bordskniv och pilla försiktigt upp en planta i taget utan att rötterna skadas. Plantera varje planta i varsin kruka och fyll på med jord runt om. De nedersta bladen ska vara precis ovanför jordytan.
2. Ställ krukorna i ett odlingstråg som du placerar i ett soligt fönster eller under växtbelysning med 14–16 timmars ljus per dygn. Mer om växtbelysning, s 287.
3. Vattna rejält i odlingstråget med ljummet vatten och låt plantorna suga i sig så mycket att du kan se eller känna att jordytan är fuktig. Häll bort överflödigt vatten.
4. Håll därefter jorden fuktig genom att regelbundet vattna med ljummet vatten. Vattna direkt i odlingstråget. När allt vatten sugits upp är det dags att fylla på igen. Suger sådden inte i sig vattnet kan det bero på att den är mättad. Häll i så fall bort allt vatten och låt stå i några dagar innan du vattnar igen.
____________________
Ska testa odla denna i år. Aldrig ätit den innan kocken på förskolan jag jobbar picklade den tunt skivad med lite sambal oelek till stekt panerad fiks, potatis och en kall creamefraiche sås. Så sjukt god grönsak.....ska odla massor.
SvaraRaderaGår den att frysa tunt riven färsk tro?? Så man har över vintern tänkte jag?? Har ni testat??
Så sjukt god grönsak.....ska odla massor.
SvaraRaderaกำถั่ว