lördag 18 november 2017

Grönsaksfly

Grönsaksfly. "Lacanobia. oleracea" 
Det är alltid någon som vill ta våra grönsaker ifrån oss. Är det inte vildsvin, dovhjortar, rådjur, harar, åkersorkar, mullvadar, tvåbenta marodörer eller insekter så är det sjukdomar eller oväntad väderlek som skördar våra ansträngningar. Det är nästan aldrig en rak resa från frö till mun!

Å vad vackra de är de där mörkbruna nattfjärilarna som flyger omkring i trädgården och i växthusen under sommarkvällarna. Eller? Ja det var så jag tänkte första gången jag blev utsatt för grönsaksfly. Jag fattade ju inte de negativa konsekvenserna av att några vackra nattfjärilar flög omkring bland tomaterna i växthuset. Den här angriparen och detta exempel exemplifierar odlarens vardag och utvecklande av medvetenhet, för det är sannerligen en mångsidig resa att bege sig in i odlandet. Den som inte utvecklas går under eller slutar att odla. När angriparen, som i det här fallet kommer in som mor och far, som vackra fjärilar i ens odling, är det inte jättelätt att förstå att det är aliens på besök. Först efter att man själv blivit drabbad kan bilden så smått börja klarna. Vid vissa angrepp står man ganska länge helt oförstående av vad man blivit drabbad av. Grönsaksfly är för mig ett sådant praktexempel när det drabbade mig. Jag såg dem inte förrän ganska sent vid första angreppet. Bara dess avföring som låg lite här och där. 

Jag har faktiskt aldrig upptäck dessa fjärilar som ägg utan det är först när de är i larvform som dessa kameleonter ( för de kan uppträda i många olika färger), lever rövare kring våra grönsaker och går att se. Först brukar det vara deras avföring man ser, som i bilden till vänster och sedan eller i samband med detta ser man ofta att någon eller något ätit på ens grönsaker. På tomater går de på frukterna och larverna sitter skyddade på de gröna tomaterna i samma färg som tomaten och gnager och gnager. De brukar inte äta rent utan ta några rejäla tuggor här och där för att sedan gå till nästa tomat. Låter man dem hållas kan de orsaka stor skada. Anar man att dessa odågor gnager på ens grönsaker ska man skaka på plantorna kort och bestämt, då brukar de avslöja sig genom att ramla ner på marken eller på jorden. larverna är ganska stora och tunga och sitter dåligt. Sedan, när de givit sig till känna bör du eliminera dem på något sätt tex med en sax eller med foten. Tänk på att när de ramlar ner på marken brukar de ofta rulla ihop sig till en boll och då är de lätt att de faller ner så att de rullar iväg så att man inte ser vart de tagit vägen. Det är viktigt att skaka lite då och då så att man till slut hittar alla larver.




Jag fångade en larv som satt och gnagde på en kålplanta på Nordanbyängs trädgård i höstas. Den fick arbeta som obetald modell och krypa omkring på en planka på balkongen medan jag fotograferade den med vårt makroobjektiv. När larven förpuppas blir den till en mörk oxblodsfärgad kokong som när man ser den, ofta tänker, aha är det denna! Googla på grönsakfly så kommer du kunna se hur den ser ut, vi har ännu inte tagit någon bra bild på kokongen.

Arbetet med att dokumentera skadedjuren i våra odlingar fortskrider och vi kommer skriva mer om dessa problem vartefter vi lyckads fånga marodörerna på bild. Så håll utkik! / Johannes

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar