Bakom den tionde luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig denna måstegröda. En gröda vi inte vill eller kan leva utan! Har du också trott att du misslyckats med persilja precis innan den tittat upp?
Persilja är inte snabbgroende men kommer den bara upp så brukar det ordna sig. Persilja tillhör tillsammans med tomat, gurka, dill, gräslök och rädisor de grödor jag odlat länge och odlade redan under mitt första odlarår 1992. Jag minns det som igår att jag tänkte slänga alla krukor jag hade sått persilja i men något annat kom i vägen och plötsligt så stack det upp massor med små blad. Idag odlar vi både krusig persilja och slätbladig och de passar till lite olika slags maträtter.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi vintersår persilja. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________
Vintersådd:
december–mars
8. Placera
odlingstråget i ett växthus, en inglasad uteplats/balkong, ett pallkrageväxthus
eller en drivbänk. Det kan också
fungera på ett skyddat läge
utomhus, gärna i en transparent låda som skyddar mot vind. Om du använder
pallkrageväxthus, drivbänk eller liknande är det viktigt med bra ventilation så
att det inte blir för varmt soliga dagar.
9. Täck sådden med 1 dm snö eller se till att det
alltid finns ca 5 mm vatten eller is i odlingstråget. Fyll på med snö eller
vatten efter hand.
10. Under våren kommer fröna att gro och det är
extra viktigt att sådden hålls fuktig. Kontrollera den varje eller varannan
dag. Vattna försiktigt ovanifrån så att det rinner ut lite vatten i
odlingstråget eller direkt i tråget så att jorden suger upp vatten underifrån.
Ju större plantorna blir, desto mer vatten kommer de behöva.
11. När plantorna
är ca 10 cm är det dags för slutplantering.
Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop och skriv FarbrorGrön så köper du boken med 10% rabatt. Vill du ha boken innan jul, se till att beställa i god tid. /Johannes & Theres
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar