onsdag 28 december 2016

Chili - några favoritsorter


Chili! Vi kan inte leva utan dem, eller? Nja riktigt så är det ju faktiskt inte. Att vi odlar så mycket chili idag beror egentligen inte på att vi är sanslöst galna i dem utan för att vi funnit en växtplats där de växer otroligt bra, på en takterrass i centrala Västerås som vi kallar Takfarmen.


Visst har jag alltid tyckt att det varit spännande och gott med chili och har odlat lite lagom under alla år, ja till för några år sedan. När vi provodlade vår första säsong på Takfarmen kunde vi skörda hysteriskt många frukter, mer än vad vi klarade av att använda i vår matlagning. Där och då började jag att experimentera med syrning av chili och våra första såser såg dagens ljus. Idag odlar vi så mycket vi orkar och klarar av, vilket innebär att vi skördar ca 30 kg chilifrukter varje år, mer eller mindre allt används till våra syrade såser. Nedan kommer jag presentera några sorter som jag tycker är riktigt goda.

I podcasten Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck, samtalar jag och Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård om just chiliodling. Lyssna och inspireras!



Bhut jolokia
Det här var världens starkaste frukt till 2012 då Trinidad morunga scorpion slog den på fingrarna och kort därefter den, regerande världsrekordhållaren Carolina reaperBhut Jolokia ligger ungefär på plats tre av de hetaste sorterna numer, men är enligt mig den godaste. Den har en parfymig, fruktig, tomatig, rund och härlig smak som är mer komplex än de andra två sorterna. Ett år utan den här frukten klarar jag inte. Vi odlar flera varianter av Bhut jolokia: brun, vit, orange, röd, improve strain 2 och Bhut orange Copenhagen. Vi är otroligt stolta över att Västerås pralinfabrik Mälarchocolaterie tillverkar en pralin som de smaksätter med vår syrade Bhut jolokiasås. Klicka HÄR så kommer ni till deras hemsida. Ska ni besöka dem fysiskt så ligger de i samma byggnad där Konserthuset är inhyst. Vi sår dessa i december - mitten av januari.


Habanero lemon och CGN 21500
I det här fatet ligger två gula favoriter, den lilla etterstarka Habanero lemon med sin kraftiga limesmak och den holländska otroligt vackra sorten CGN 21500. Båda dessa frukter är både storleks- och styrkemässigt relativt enkla att jobba med i köket. Dessa två ingår i vår medelheta sås "Gula Frukter" som Sara provsmakar i poddavsnitt ovan. Båda sorterna behöver sås i december - mitten av januari.


Jalapeno
Jalapeno är nog sinnebilden av chili för många, en frukt man ofta avnjuter som grön men som blir röd när den mognar. Frukterna är tjockväggiga och så där lagom heta men ändå med ganska stor flåsvarning. Underbart goda fyllda med ost och ugnsbaka eller som en stark paprika finhackad i en tacowraps eller två. Jalapeno är en av flera sorter som ger vår dubbelrökta sås sin runda och medelheta arom. Behöver sås i januari - slutet av februari



Rocoto largo
Det här är tillsammans med Bhut jolokia en frukt jag inte vill leva utan. Den är het men inte för het, har fina paprikatoner, tjockväggig och otroligt skön att hålla i sin hand, som en liten men tung paprika.  Dessutom är bladen ludna, har svarta kärnor, blommar med lila blommor och hela växten doftar. Det sägs att Rocoto klarar enstaka nätter med minusgrader där den ursprungligen kommer ifrån, Anderna i Sydamerika. Jag är så otroligt glad att Billan introducerade den här sorten för mig. Den är så otroligt härlig att jobba med i köket! Rocoto är en av trotjänarna i vår dubbelrökta sås och dess svarta kärnor höjer såsen visuellt. Sås i början av januari.



Aji pineapple ( de tre avlånga i mitten)  
Dessa frukter smakar som namnet ger en hint om, lite ananas. Sorten kan bli 190 cm hög om man har tur eller otur. Man behöver ofta stödja den rejält så att den inte går av när det blåser. Det är en tunnskalig, saftig, pepprig, medelhet, och sötaktig chili. En perfekt chili att använda färsk i dressingar, sallader, i wraps och till fisk. Vid upphettning förlorar denna chili mycket av sin angenäma smak, använd den helst som färsk eller som syrad. Förkultiveras i mitten-slutet av januari.


Alla dessa chilisorter är våra favoriter just nu. Men varje år får vi nya favoriter. Vilka sorter rekommenderar du?

/Johannes

8 kommentarer :

  1. Jeg har fuldstændig tabt mit hjerte til Anaheim, som jeg laver Turds af, fylder med ost, pølse og bacon viklet omkring, mon du kender denne opskrift?. Jalapenos sylter vi og dem spiser vi til alt. Chili er fantastisk. Godt nytår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns mycket gott man kan göra med chili.

      Radera
  2. Trinidad morunga scorpion har lyckats bra med fast det dröjde en övervintring i ett österfönster i köket innan den gav skörd. Nu har jag chilipulver från den resten av mitt liv..Denna vinter övervintrar jag den i källaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan ju nämna att vid omplantering i våras fick den en rejäl dos av bokashi i botten..

      Radera
    2. Vad spännande att du lyckats bra med övervintring. Jag har mest fått problem med löss när jag övervintrat så jag försöker undvika det.

      Radera
  3. Det är så kul att odla chili, och varje år hittar man någon ny favorit! Nu ska jag pilla ner lite frön och lyssna på din och Saras podd.

    SvaraRadera
  4. Visst är det härligt att odla chili! Jag odlar närmare 20 sorter och den ständige favoriten är Hot Lemon, som jag bl a gör chilisalt med. En annan favorit är Jamaican Bell som jag picklar hel (men utan skaft). Provar CGN 21500 för första gången i år, ska bli spännande. Det blir också ett gäng olika Habanero i år; White, Chocolate, Dulce. Så några lila snyggchilisar. Svårt att begränsa sig... :)

    SvaraRadera
  5. Hot Lemon! Har lyckats övervintra en planta i år i sovrumsfönstret som nu har fullt med blommor och några små början till frukter. Längtar efter tidig skörd!

    SvaraRadera