tisdag 1 oktober 2013

Saker vi gillar att odla med / Våra samarbetspartners

Odlingstunneln från odlarbänken är specialanpassad för pallkragar.

Tre stycken bågar och stansade hål i fiberduken gör det jätteenkelt att lyfta på duken och skjuta upp den åt andra sidan och sedan ner igen. Enkelt handhavande och snygg täckodling. Här är det grönkålen, de sista plantorna vi hade vid stugan i Flen som skyddas mot de aggressiva kålmalarna.


Stödsystemet från Keba Outdoor/ FlexiGarden gjorde det suveränt enkelt att odla i bakkanten på pallkragarna. Här är det sockerärten Carouby de Mausanne som tar stöd, hittills den godaste, rikligaste, största och plattaste sockerärtan vi odlat.

Samma stödsystem var väldigt användbart när vi planterade ut majsen i maj. Vi byggde som en tältstomme som vi täckte med fiberduk.

Drivbänken från Nelson Garden fick flera funktioner. Först som en trygg och varm plats för zucchiniplantorna och sedan som en stödjande plats åt dem. Här har vi skruvat bort taket så att endast stommen står kvar på pallkragen. Bra för att hålla ihop växter som vill breda ut sig.


Här är ett miniväxthus från Keba Outdoor / FlexiGaarden. De är också baserat på deras stödsystem samt att man sätter fast en tjockare plast med hjälp av clips. Väldigt enkelt att montera och gav våra chiliplantor en bättre förutsättning för att ge rikligare och tidigare. I högra hörnet står en abergine av sorten Wenta.

Att binda upp plantor i synnerhet bondbönor ( här den gamla arvesorten Vattholma ) mot pinnar är nödvändigt och det lönar sig att satsa på att köpa bambupinnar, här från Nelson Garden. Bambupinnarna har minst 10 ggr så lång hållbarhetstid jämfört med samma slags stödpinnar i trä, samt tål på grund av sin elasticitet en högre belastning. När odlingssäsongen är över är det bara att dra upp alla pinnar, torka av dem och lägga undan dem till nästa år.


Vi stötte på Odlarbänken förra året när vi var på semester på Gotland och blev väldigt nyfikna. Det här är den högsta av alla odlingslådor vi odlat i. Skönt att kunna stå upp när man grejar med jorden, det är man inte bortskämd med. En stabil bänk som sväljer en hel del jord. Just den här heter Odlarbänken mini och står på vår balkong fylld med Amandinepotatis som vi tänker skörda i slutet av september / början av oktober.

Odlarbänken maxi. Så nära friland man kan komma fast 1,5 meter upp i luften. Vi har tre stora odlarbänkar i vår tillsammansodling där vi odlar sallad, kål och kryddor i.


Här är det salladen "Black seeded simpsons" som växer i en odlarbänk maxi En gammal sort från 1850. En av de godaste sorterna tycker vi. I odlarbänkarna använder vi en sandblandad grönsaksjord som heter bio eko och kommer från Hasselforsgarden alltså ingen torvjord från vanliga jordsäckar utan en rejäl grönsaksjord med både tyngd och struktur. Givetvis pimpar vi jorden med organsiskt material samt hönsgödsel och ekologisk algomin.

Earthboxes!  Earthboxes rymmer 60 liter jord, har en 10 liters underbevattnings reservoar, gödslas med en gödselsträng i lådan samt ett tunt lager dolomitkalk samt täckodlas med hjälp av en plasthuva. I förhållandet storlek, energiåtgång, produktivitet, flexibilitet så är det en av de allra bästa lådorna för stadsodling men funkar givetvis lika bra överallt. Lådan är en fullträff! Kanske för att den ger mer än vad man faktiskt förväntar sig. Aubergine, chili, tomat, sallad, tomatillos, paprikor, kål, majs och potatis stortrivs i dessa lådor och man får så stora skördar att man som erfaren och van odlare blir förvånad. Vi odlar i dessa lådor i tillsammansodlingen, Takfarmen, i Nätverk Stadsodling Västerås samt vid stugan i Flen. Just nu finns inte dessa lådor att köpa i  Sverige.

Vi har komposterat i 2 år med bokashimetoden i vår tillsammansodling. 400 liter avfall får vår familj ihop på ett år. Vi tycker att bokashikompostering är den ultimata komposteringsmetoden när man odlar i staden / stadsnära odling. Man gör sitt egna gödsel och jordförbättringsmedel på samma gång. Klicka in på dessa två länkar om du vill se hur snabbt man kan odla i sitt eget köksavfall med hjälp av bokashimetoden:. Gurk och zucchinibädden 1 / Gurk och zucchinibädden 2

I år testar vi att kompostera fekalier från vår separationstoalett blandat med hushållsavfall, trädgårdsavfall och bokashikli.


 Den 29 maj blandade vi alla ingredienser i våra roslagskomposter från Separett


 Den 14 september såg det ut så här. Allt är nedbrutet till jord och det doftar god kompost.


knappt 4 månaders avfall med bokashikli i separetts fekaliekompost och det blev jord! Jag anade att
det skulle bli så här, testade i liten skala förra året och förstod att jag var nära någonting. Nu vore det himla bra ifall det forskades på det här så man vet ifall man kan korta ner lagringstiden med några år innan man kan sprida ut det i sina trädgårdsland. Tydligen är det bara människors fekalier som man måste lagra i två år innan man sprider det i ens odlingar. Varför är det så?


Jag har gjort gödselvatten så länge jag har odlat. Nu för tiden gör vi ett par hundra liter nässel och åkerfräkenvatten varje odlingssäsong som vi vattnar med vid två tillfällen i vår trädgård i Flen. En gång i juli och engång i augusti. När jag såg Separetts ejektortank för urin i våras på trädgårdsmässan så förstod jag att jag funnit något jag saknat väldigt länge. Ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att portionera ut gödselvattnet i våra odlingar. Gör man som vi gör, ställer den på en skottkärra så är det lätt att transportera den runt i odlingarna.

50 liter nässel och åkerfräkenvatten samt en halv dunk Biobact. Ejektortanken blandar automatiskt ut en del av innehållet till åtta delar vatten med hjälp av det ingående vattnets tryck. Den här tanken är byggd för urin men fungerar lika bra på gödselvatten. Allt slaskande med hinkar och vattenkannor är borta och hanteringen är mycket enklare.


Vi använder flera av algomins produkter i våra odlingar men till största delen deras ekogödsel, trädgårdsgödsel samt deras biodynamiska gödselstavar. Se inlägget om hur vi gödslar rabarber med gödselstavar: Gödselstavar i rabarberodlingen

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar