Christopher, som vi odlar tillsammans med på Takfarmen, tog kontakt med Thomas på Mälarchocolaterie och frågade om han ville experimentera med våra chilisåser och vårt chilipulver. Vi bokade upp ett möte och knallade ner med ett par provflaskor för att se vad som skulle hända.
Jag minns det som igår när jag skruvade av locket på vår Bhut jolokia sås och lät Thomas droppa ett par droppar på sin tunga. Han stönade till på det där rätta sättet! Han tyckte inte, som en del andra mat och smakmänniskor, att den bara var stark utan hittade aromerna direkt och blev nyfiken. Så lovande tänkte jag där och då, vi har att göra med en konnessör när det gäller smaker. Sedan dess har Thomas årligen skapat en Bhut jolokia pralin baserade på våra takodlade chilifrukter. Om jag minns rätt så gjorde han 6000 chilipraliner under 2017.
Varje gång man besöker butiken blir det provsmakning av en ny smak. |
Thomas gör väldigt många olika slags praliner och med flera olika spännande smaker som tex blåmögelost, te, malt, humle, tequila och rena syrliga fruktsmaker. Jag gillar dem alla men jag har inte någon exakt favorit, jag gillar att blanda. Men part i målet som jag är tycker jag att han lyckats särdeles bra med chilipralinen. Sist jag var där, innan jul, frågade han om det kanske är så att jag kan göra en essens på Carolina Reaper. Vem vet vad han planerar att göra för pralin 2018?
En ask fullmatad md chili och choklad. |
Johannes Wätterbäck
Vad roligt och intressant!!!
SvaraRaderaSå häftigt ! Har barn och barnbarn i Västerås så det blir säkert ett besök framöver.
SvaraRaderaGlömmer aldrig chilidosen jag fick på Trädgårdsmässan - den som gick rakt upp i hjärnan, hihi !
Ha det så gott !
Ett fint initiativ!
SvaraRadera