Som en liten jordglob med en tofs ovanpå. |
Kålrabbi är en av de snabbaste kålväxter du kan odla. Den är inte bara snabb den ger dessutom väldigt mycket mat och är fantastiskt vacker.
Oftast när vi talar om snabba kålväxter brukar det vara olika slags bladkålssorter vi menar. Som sibirisk badraps, mizuna, tatsoi, komatzuna, rucola, kailand eller bladsarepta. Men kålrabbi är mycket mer än blad, även om dess blad givetvis också går att äta. Det är en växt som bildar ett krispigt och kompakt huvud som sträcker sig upprätt ovan jorden. Den är förhållandevis lätt att odla och fungerar både att direktså och att förkultivera. Den går att vinterså, vårså, sommarså och att så en bit in på hösten. Det är en perfekt serieodlingsgröda 1, 2 och 3. Låter det som en supergröda? Ja det är precis vad det är och har du odlat den en gång kommer du med stor sannolikhet odla den igen.
Jag har skurit av de allra största bladen. |
Jag stötte på kålrabbin i bokserien "Den biologiska trädgården" av Nils Åkerstedt för många år sedan och han skrev så här: "Kålrabbin bör odlas av alla som gillar att äta råa grönsaker. Den är en delikatess rå men även god när den är kokt" Det var Nils som öppnade mina ögon för kålrabbin men jag fick inte till odlandet av den förrän jag slutade att envisas med att direktså den. När jag väl började förkultivera den fick jag äntligen fina plantor.
Sorten "Azur star" är ju värd att odla bara för namnet. |
Odlar du den med fiberrik över? Mina blir alltid uppätna av kållarver.
SvaraRaderaFaktiskt helt utan men jag tittar till plantorna dagligen.
RaderaHur sås den bäst? Har provat i år och det är den enda grönsaken som inte grott. Värmedyna i fönster i liten plastbytta med lock. Kanske otur bara..?
SvaraRaderaHej, tror du det funkar att odla kålrabbi en enkel pallkrage, eller vill den ha mer jord?
SvaraRadera// Birgitta