tisdag 12 december 2017

Lucka 13 - Timjan


Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.Bakom den trettonde luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig två av våra favoritkryddor timjan och vinterkyndel. Båda lämpar sig att vinterså, krydda gräddstuvade jordärtsskockor med och att göra örtolja på. Klicka HÄR för att köpa vår bok.

Perenna kryddor är så underbara. Man kan skörda från dem nästan året runt och oftast blir de bara större och kraftigare med åren. Just nu i skrivande stund står timjantuvorna fortfarande gröna under sitt snötäcke ute i tillsammansodlingen. Om vi skulle bli sugna på att göra ett härligt kryddigt timjansmör så är det bara att pulsa ut i snön och klippa av några kvistar.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi gör ni vi förkultiverar. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.



Förkultivering                     

Vintersådd: december–mars
Vår- och sommarsådd: april–juni            

Odlingplats:
Växthus eller inglasad
uteplats/balkong (s 260)
Pallkrageväxthus (s 286)
Drivbänk (s 286) 
Utomhus i odlingsbehållare (s 248)          


Du behöver:
Frön. Kryddtimjan, stortimjan, fransk timjan, apelsintimjan och citrontimjan. Vinterkyndel (ej att förväxla med sommarkyndel).
Planteringsjord
Såjord eller sand.
Odlingsbehållare
Odlingstråg   


1. Blanda varje liter planteringsjord med ca 2 dl sand eller såjord. Fyll en behållare med blandningen till ca 1 cm från kanten. 
2. Fördela frön i grupper med 5–15 frön i varje grupp och låt varje grupp ha en diameter på 1–3 cm. Låt avståndet mellan grupperna  vara 2–5 cm. Dessa frögrupper kommer att bli tuvor.
3. Strö 2–5 mm såjord eller sand över fröna. Platta inte till jorden, låt den vara luftig. Om du har sand kan den siktas på fröna med ett durkslag.
4. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.
5. Ställ behållaren i ett odlingstråg som du ställer på tillväxt i växthus, pallkrageväxthus, drivbänk, inglasad balkong eller på en vindskyddad plats utomhus.
6. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.

____________________

Klicka in på bilden för att komma till vårt inlägg om vinterkyndel och få reda på vilken grönsak du ska krydda med vinterkyndel för att undvika gaser i magen.

http://farbrorgron.blogspot.se/2016/05/odla-egna-kryddor-kyndel.html




http://shop.luxpublica.com/

Klicka här eller på bilden ovanför för att hamna där du kan köpa vår bok. Vill du ha boken innan jul, se till att beställa i god tid. /Johannes & Theres

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar