Ingredienser
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk äppelcider vinäger ( eller någon annan vinäger du gillar)
1,5 dl ramslöksolja ( Kan ersättas med färska lökblad se nedan)
1 dl neutral olja
En skvätt salt
Lite nymortlad svartpeppar
Gör så här: Blanda äggulor, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle eller droppvis samtidigt som du vispar. När all olja är tillsatt och du tycker att majonäsen har en bra konsistens är den klar. Kan förvaras i kylen en vecka.
Du kan också använda färska ramslöksblad eller från någon annan lök t ex piplök, gräslök, kajp, vanliga lökblast eller varför inte de mjälla blasten från vitlöken i maj. Med färska blad får majonnäsen också en härligt grön färg.
Tack för tipset Farbror Grön, majonnäsen måste jag pröva eftersom jag har flera av löksorterna i landet.
SvaraRaderaJag funderar alltid på om vitlöken gillar att bli snuvad på späda blad eller om det inte har någon större betydelse. Vet du mera om detta?