onsdag 12 september 2012

Saltade kantareller


Får man göra så här? Kantareller som nästan är sinnebilden för svensk sommar och höst. Smörstekta på smörgås, som fyllning i crepès eller som en stuvning ovanpå en härligt dallrig omellett. Ja, jag gör det. Jag e lite trött på dem, speciellt iår. Man hittade ju ingenting annat ett tag. 4 kg på 40 min! Måste erkänna att jag mitt i kantarellstormen i början av augusti blev lite rädd . Blir det ingen annan svamp i år? Hur ska det gå med riskorna? Den sista burken tog ju slut i januari! Ja, jag tänkte att det får bära eller brista. Kommer det inga skägg eller pepparriskor iår som jag kan salta så tar jag kantarellerna och underkastar dem samma behandling. Jag har färsksaltat dem utan förvällning och jag har provsmakat dem redan och oj....den tydliga kantarellsmaken verkar finnas kvar mitt i sältan. Jag kommer att använda dessa på precis samma sätt som de finska riskorna och laga vegetarisk skagenröra. Jättegott till våfflor eller bakpotatis.
Se receptet på svampskagenröra här.

September 2013: Vi tycker inte att kantarellerna blev lika bra i risksalladen. Det fanns en besk ton som vi inte gillade. Däremot fungerade de jättebra att laga kantarellpaj på eller steka och ha på smörgås. Förväll dem över natten och sedan i nytt vatten ett par gånger tills du anser att sältan är ok.

Ingredienser
kantareller
Grovt salt utan jod
glasburkar med tättslutande lock

Gör så här: Rensa svampen och lägg dem i ett stort fat och pudra rejält med salt över dem. Efter ett par timmar har de blivit mjukare. Varva dem då med grovt salt i glasburkar ställ dem svalt och ta fram efter behov. Se recept på finska riskor. Obs:jag har inte lagat skagenröra på kantareller än så du får än så länge laga det på egen risk ;). Gällande att äta oförvälld svamp pga dvärgbandmask så länkar jag till livsmedelverkets hemsida här.

2 kommentarer :

 1. Hej!
  Saltade kantareller gjorde min kära mor men, det gjord att jag aldrig mer kan tänka mig just den varianten. Jag torkar eller fryser.
  /Anja

  ps
  Tyvärr ser jag att du har ordverifiering. Den är svår för alla med lite nedsatt syn. Du får säkert fler läsare som lämnar kommentar om du tar bort den.
  ds

  SvaraRadera