måndag 18 februari 2013

Pastasås med målla, tomat och morot


Att använda målla i en tomatsås med vitlök kan ju tyckas vara lite slöseri eftersom dess smak inte kommer till sin rätt i en sådan här smakrik sås. Men jag rensade vitlöken i källaren som vi planterade i november och i jorden i de krukorna hade det dykt upp ganska mycket målla som ogräs. Jag ville göra något med den innan den blev dålig. Mållan har en mild spenatliknande smak och jag blev överasskad av dess milda och goda smak. Målla kommer jag använda mig mer av och det lär dyka upp flera recept med målla på Farbror Grön under året som kommer. Eftersom det närapå är lönlöst att odla spenat i vårt land så är målla ett väldigt bra alternativ, inte minst för att det växer vilt.

Ingredienser:
Ett knippe färk målla ( går bra med spenat också)
1 burk krossade tomater
1 klick tomatpurè
Lite örtsalt                                                                   
1 tsk buljong
1/2 dl vitt vin
1/2 liten gul lök
1 liten morot riven på det finaste
1 pressad vitlök
olivolja

Gör så här: Riv moroten, finhacka mållan, finhacka löken och fräs i olja tills det blir mjukt. Häll på vinet, buljongen, tomatpurèn och saltet och rör runt. Häll därefter i de krossade tomaterna, en pressad vitlök och låt såsen småkoka med lock i 10-15 min. Smaka av med salt och ev socker. Servera den gärna tillsammans med babymozzarella och någon god pasta.

Svinmålla

2 kommentarer :

  1. Jag undrade just hur du fått tag på målla den här årstiden.
    Provade förvälla och frysa för flera år sen men utan något bra resultat. Har du provat torka?

    SvaraRadera
  2. Har inte testat. Men det ska jag göra och kanske ha i mitt örtsalt för färgens skull.

    SvaraRadera