söndag 23 augusti 2015

Ostkaka på pumpa med lågt GI värde

Det spelar ingen roll hur många gånger man tittar i zucchinilandet och försöker undvika att någon zucchini blir för stor, man glömmer ofta någon som växer till en gigant. Då är det kul att få göra något med denna stora frukt som smakar så här bra. Kan man få till ett lågt Gi med en naturprodukt som kokossocker så blir man ju extra glad.


Ingredienser:
0,5kg pumpa eller zucchini/ squash
0,75 dl kokossocker
2-4 msk vetemjöl
30 sötmandlar ( förvällda och rivna )
30 mandlar ( förvällda och grovhackade)
5 bittermandlar för den som gillar den smaken, förvällda och rivna
2,5 dl mjölk
2 ägg
1 Skvätt salt (söta bakverk behöver oftast en liten skvätt salt för attdet ska bli fin balans på sötman)
Lite smör att smörja formarna med
0,5 dl grädde till serveringen
1 burk skogshallonsylt till serveringen


Gör så här: Skala och kärna ur zucchinin. Skär den i 3-4cm stora bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten. Sila av och låt bitarna svalna och mosa dem sedan i en potatispress. Blanda mjölk, ägg, riven mandel, hackad mandel vetemjöl, salt och den mosade zucchinin. Grädda smeten i en ugnsform för formbröd eller något liknande och grädda den i ca 1 h på 200 grader, titta till den efter 40 min och testa den med en tändsticka ifall den redan nu har bakats klart. Gillar du kardemumma eller kanel så smaksätt ostkakan med 1-2 tsk.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar