måndag 11 december 2017

Lucka 12 - RotselleriVälkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.Bakom den tolfte luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig kungen bland rotfrukter. Första gången man odlar rotselleri är det lätt att man blir lite rädd och samtidigt förundrad. Va!? Är de där pyttesmåplantorna verkligen rotselleri eller något ogräs i såjorden? Klicka HÄR för att köpa vår bok.

Man kan inte jämföra köpt rotselleri, med den man odlar själv, smaken är så otroligt mycket bättre. I butikerna finns torra och förkrympta exemplar. De man odlar själv blir mjälla, saftiga och sagolikt goda. När vi odlar brukar vi alltid försöka känna efter vilka maträtter vi vill kunna njuta av framöver. Utifrån våra önskningar sår vi sedan frön. När vi sådde våra rotsellerifrön såg vi framför oss goda soppor och grytor, särskilt den med harissakryddningen.

Plantorna som växte upp var minimala, men i slutänden blev det mycket fina och stora rotklumpar som med lite ansträngning kunde dras upp ur jorden. För att fira vår första rotselleriskörd skalade vi den, skar i centimetertjocka skivor och stekte i rapsolja med örtsalt. Det blev så otroligt gott att vi faktiskt aldrig efter det har ätit egenodlad rotselleri på annat sätt.

Vi brukar förkultivera rotselleri i januari-februari och omplantera en gång innan slutplantering på tilltänkt växtplats i vår odling. Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi gör ni vi slutplanterar. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

Slutplantering                     
_______________________

Maj–juni, när frostrisken är 
över och jordtemperaturen 
minst 13 grader.                     
______________________

Odlingsplatser: 
Pallkrage (s 252) 
Friland (s 256)                    
______________________


Du behöver:
Plantor
Gödsel: grönsaksgödsel eller 
brunnen gödsel från ko, höns 
eller häst.
Organiskt material: kompost, 
gräsklipp, ogräsrens eller löv.
Gödselvatten
Vedaska till gödselvattningen.
______________________                

1. Ny jord. Läs s 254 om du behöver skapa ny jord för pallkragar. 

1. Befintlig jord. Om du ska odla i befintlig jord i pallkrage eller på friland börjar du med att kontrollera att jordtemperaturen är minst 13 grader. Rensa bort allt ogräs. Luckra sedan upp jorden med t ex en grep, ca 20–30 cm djupt. Blanda i kompostjord och gödsel: räkna med 10–40 liter kompostjord per kvadratmeter (om du använder bokashikompost läser du mer på s 282). Pelleterad hönsgödsel och grönsaksgödsel ska doseras enligt anvisning på respektive förpackning. Ska du använda brunnen gödsel tar 3 kg per kvadratmeter. 

2. Plantera plantorna med ca 30 cm avstånd. Om du planterar i rader bör avståndet vara 40 cm. 

3. Vattna direkt efter planteringen och därefter 2–3 gånger i veckan. Vattna 2–5 liter kring varje planta. Odlar du flera plantor bredvid varandra i pallkrage eller på friland vattnar du 10–30 liter vatten per kvadratmeter. Rotsellerin har ett kraftigt rotsystem och får den rejält med vatten i början av säsongen klarar den sig med mindre sen.

4. Täck jordytan med organiskt material som gräsklipp, löv eller ogräsrens så behåller jorden fukten, ogräset hämmas och näring tillförs. 

5. Rotsellerins tillväxt är som störst under augusti–september och den behöver då tillskott av gödselvatten vid 2–3 tillfällen. För bästa resultat gör du ditt gödselvatten tre gånger starkare genom att späda det med en mindre mängd vatten och dessutom tillsätta 1 dl vedaska till varje 10 liter. Var noga med att vattna jorden med vanligt vatten innan du gödselvattnar med detta starka medel.

____________________

http://shop.luxpublica.com/

Klicka här eller på bilden ovan för att köpa vår odlingshandbok. Vill du ha boken innan jul, se till att beställa i god tid. /Johannes & Theres

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar