fredag 11 augusti 2017

Så skördar du huvudkål


Om man vill att huvudkålen ska ge en andra skörd ska man skörda kålen skonsamt.

Visst är det ett under när man står där med stora kålhuvden som man odlat fram alldeles själv. Människor som inte odlar kan inte riktigt sätta sig in i den där härligt barnsliga lyckan över att vunnit denna kamp.  För det är verkligen en kamp, särskilt att odla kål. Kål är en bra gröda om man gillar att  utvecklas i sitt odlande. Om denna växt har vi skrivit en hel del och kommer säkerligen fortsätta att skriva om  igen och igen och igen. Men i det här inlägget ska jag berätta hur du skördar kål på ett varsamt sätt så att du på varje kålplanta kan plocka ut ytterligare ca 0,3-0,5 kg under höst och vinter. Tekniken är enkel och den kräver ingen extra arbetsinsats.

Vill man få ut det mesta möjliga från sina kålplantor, och det vill man ju, gäller det att tänka i ett större perspektiv kring hur man skördar. Den här tekniken kom jag på lite av en slump, som så mycket annat inom odlandet, när jag skördade kål för några år sedan. Jag lämnade kvar några kålplantor som jag stulit på dess huvuden och plötsligt hände något. Plantorna dog inte, de fortsatte att leva och ganska nära inpå min stöld började plantorna att utveckla nya huvuden. Jag blev hänförd och fascinerad och rikligt belönad. Begreppet seriodling vidgades till något mycket större. Man behöver alltså inte plantera ut nya plantor för att kunna skörda ytterligare en omgång huvudkål, det räcker med att skörda dem skonsamt.


Vi föredrar små huvuden framför stora, strax under eller över kilot tycker vi är lagom. Nu i augusti - september är det dags att skörda de första huvudena i vår favoritstorlek och det ska göras försiktigt så att inte plantan går av. Om ni inte tänker använda alla huvuden på en gång är det mycket bättre att lämna kvar dem på växtplatsen och skörda successivt efter era behov. Den bästa förvaringsplatsen är oftast på grödans växtplats, men se upp för kålfjärilen den här månaden. De största angrepp vi har varit med om har skett i augusti tidigare år, mest för att vi varit oförberedda och blivit tagna på sängen.


Skär eller vrid loss huvudet ovanför ca 4-6 blad så att det ser ut ungefär som på bilden. Det gör ingenting om själva brytytan är ojämn. Hela plantan står kvar i jorden, det är bara själva huvudet som är borta. Ge gärna plantan en skvätt gödselvatten efter skörden som tack för hjälpen.

Efter några dagar kan man se några nya kålbebisar som tittar fram i bladvecken. Det är svårt att riktigt fatta att här, i denna brytyta, kommer det att ploppa upp mellan tre till fem nya minikålhuvuden med en sammanlagd vikt av ca 0,5 kg.


När det gått ett par veckor ser man ganska tydligt att de där små bladen som tittade fram, redan börjar att utvecklas till nya huvuden. De nya huvudena är inte Lika hårt knutna som ursprungshuvudet men de är minst lika goda. Samma sak här som med de stora kålhuvudena. Skörda efter behov så har du färsk kål enda fram i december, ja om inte hjortar, harar eller rådjur mumsar i sig dem innan du hinner skörda, vilket hände oss i december 2016.
Efter ytterligare en vecka eller två sträcker huvudena på sig och pallkragen börjar bli så där härligt frodig igen. Tänk så enkelt! Genom att inte arbeta, utan att låta dem stå kvar, så belönar de oss med ca 0,5 kg extra kål per planta. Är det inte fantastiskt?

En pallkrage med kål i skogsträdgården.

Lycka till med era skördar. / Johannes

2 kommentarer :

  1. Satte blomkål för första gången i år. Jättefina stora blad men inga huvuden ännu, är det kört då tro? Kan man använda bladen till något?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan du, de smakar nästan lika gott som självaste blomkålen.

      Radera