söndag 11 juni 2017

Göra eget gödselvatten

När nässlor och åkerfräken silats bort kan de användas i jorden, vätskan blir en härlig energiboost till växterna.
Att göra eget gödselvatten är enkelt och mycket berikande för växterna så här års. under försommaren är det dags att börja sin första brygd.

Nu när förkultiverade plantor känner sig hemma på frilandet, i pallkragarna eller i någon stor och rymlig kruka kommer de inom kort vilja ha lite näringstillskott. Vi brukar återkommande under sommaren tillverka ett naturligt gödselvatten av framför allt brännässlor, men hittar vi åkerfräken tillsätter vi det också.

Genom att göra eget gödselvatten på brännässlor skapar man en sörja som bland annat blir rik på kväve. När växter får tillskott på kväve gynnas tillväxten av fram för allt bladverken. Växter där man ska äta bladen gillar att få en energidryck för att kunna ge frodiga blad. Vi brukar också blanda i åkerfräken eftersom de innehåller kisel. För växters skull kan kisel bidra med större motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar, men den har även en annan mycket god egenskap. Forskning har visat att jorden, både påsjord och jorden i vår mark, innehåller tungmetaller så som kadmium och arsenik och grönsaker som potatis, sallat och morot tar upp dessa gifter i ganska hög utsträckning. I nuläget verkar man bara ha hittat ett sätt som kan minska upptagande av tungmetallerna och det är om kisel tillsätts i jorden.

Det här behövs:
  • en stor tunna eller hink som har ett lock eller lätt kan täckas med en skiva eller brädor. 
  • 1 kg växtmaterial av en eller båda växterna. 
  • 10 liter vatten 
Gör så här: Lägg i växterna och häll över vattnet. Tyng gärna ner växterna under vattenytan med en sten eller tegelsten. Låt stå från fem dygn till sex veckor; ju längre brygden står desto starkare blir den. Sila därefter bort växtdelarna och använd dem som organiskt material i din odling. Späd en del koncentrerat gödselvatten med åtta delar vatten och vattna vid ett par tillfällen under säsongen. 

Det färdiga gödselvattnet luktar förfärligt och metoden lämpar sig därför bäst om du tillreder det där inga grannar störs. Vi brukar vattna på kvällen så har den värsta stanken lagt sig under natten. 

I vårt filmklipp visar vi hur vi gör:




/ Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

4 kommentarer :

  1. Hej! Min sambo har slängt ner massa maskrosor och alla möjliga växter i en stor tunna för att göra gödselvatten. Kommer det fungera eller varför rekommenderar man just nässlor? Fungerar samma princip med alla växter?

    SvaraRadera
  2. Man använder främst nässlor för att dom innehåller mycket kväve

    SvaraRadera
  3. Jag fyllde bara på med vatten utan att tynga ner nässlorna. Nu har det stått i två veckor och luktar som det ska (=illa). Men det är fullt med små vita maskar. Ska jag bara ta bort nässlor (och maskar) och använda som vanligt eller betyder maskar att det inte blivit bra och ska göra en ny omgång?

    SvaraRadera