onsdag 28 juni 2017

Bekämpa bladlöss


Många är de gånger vi fått besök av bladlöss på våra växter. Det är lätt att bli lamslagen när man upptäcker att lössens framfart gått över styr. När all den tid och energi man lagt ner på sitt odlande blir några andras mat är det lätt att ge upp. Men vi har flera gånger om vunnit kampen mot lössen och vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter.


Upptäck lössen innan det gått för långt
De gånger vi lyckats allra bäst, är när vi i tid har upptäckt att lössen kommit till vår odling. Det är betydligt enklare att fajtas med några få löss än med en hel koloni. Inom loppet av en dag kan varje lus få 50 bladlusbebisar och ens plantor kan således översvämmas av löss på väldigt kort tid.  Har man varit med om en stor lusinvasion är man kanske mer noga med att undersöka sina plantor ofta för att inte hamna i samma situation igen. Lössen är små och ofta grön- eller gulaktiga (finns i andra färger också) så man behöver studera sina plantor noga för att upptäcka de objudna gästerna. De suger i sig växtsaften och verkar mest gilla nya skott och blad. Ibland sitter lössen i stora klungor och ibland ser man dem knata omkring på växten. Där löss finns kan man ofta se ihoprullade eller buckliga blad. Skadedjuren kan också föra med sig virus till växten.

Växthus och inomhusmiljöer värst
De allvarligaste angreppen och ödeläggandet av plantor som vi varit med om är helt klart i de odlingar som funnits i växthus eller inomhus. I ett instängd utrymme är miljön ganska tillrättalagd. Det brukar vara en jämn temperatur och jämn fuktighet. Klimatet är fritt från vind och olika typer av insekter. Kommer några bladlöss in i denna miljö och hittar fram till några goda och frodiga blad, kommer de kunna föröka sig och härja fritt. Ingen vind kommer göra livet svårt för lusen och inga fiender kommer kalasa på dem.

Utomhus har vi inte haft samma problem med bladlöss. Det kan bero på att det finns naturliga fiender som livnär sig på bladlöss. Nyckelpigan är kanske den mest kända, men även guldögonsländornas larver, bladlusgallmyggor, getingar och parasitsteklar har hjälpt oss i kampen mot lössen.

Var kommer lössen ifrån?
Det finns ett oerhört stort bestånd av olika sorters bladlöss runt om i naturen. Att göra sig kvitt med alla typer av bladlöss är svårt, men att minimera deras framfart i sin egen odling går. När vi drabbats som mest har det varit plantor uppdrivna annorstädes, ofta plantor från handelsträdgårdar, som fungerat som  inkörsporten till bladlusangrepp. När plantorna placerats inomhus eller i växthuset har lössen förökats sig hej vilt.

Vid några tillfällen har vi övervintrat plantor i vår odlingskällare. Då har vi tagit in plantor efter att de växt utomhus en längre tid. Trots att vi alltid är ytterst noggranna med att inte ta in någon planta med löss, har det vid några tillfällen ändå kommit med något ägg eller osynlig lus som skapat ett luskaos utan dess like. Ett år bosatte sig en geting i vår odlingskällare. Den livnärde sig på att patrullera på plantorna och fånga varenda liten lus.

Vilka växter drabbas och vad gör man?
Hos oss är det främst chiliplantor,  aubergine och tomat som lockat till sig bladlöss. Det är inte svårt att klämma ihjäl lössen, men risken är stor att man samtidigt skadar växten vid själva klämmandet.

Om vi enbart ser några enstaka löss på några få plantor brukar vi skölja av plantorna i en diskho med rinnande vatten och därefter håller vi ett extra vakande öga på plantorna. Får vi inte bort dem efter denna sköljning sprutar vi antingen med ett hemmagjort bladlusgift (se recept nedan) eller om angreppet är omfattande med ett skonsamt pyretriumpreparat ( finns på internet ) där man använt vanlig rapsolja ihop med ett gift från en chrysantemumblomma från Sydafrika. Det gäller att spruta på alla delar av plantan upprepande gånger tills bladlössen är helt väck.


En chiliplanta som beskurits
rejält pga bladlusangrepp
Efter vår värsta bladlusinvasion på våra övervintrade chiliplantor, provade vi att beställa rovdjurssteklar på internet. Dessa små insekter knaprar i sig bladlössen och är en vanlig biologisk bekämpningsmetod i de flesta kommersiella odlingar. Steklarna gjorde ett fantastiskt arbete, men vi behövde också klippa bort en hel del växtdelar på våra chiliplantor som blivit hårt ansatta. Att använda steklar har för oss blivit den mest effektiva metoden för att bli kvitt lössen och vi brukar beställa en förpackning efter att första bladlusen visat sig. Det är viktigt när man använder sig av rovdjurssteklar att man sköljt alla plantor rena från bladlöss så gott det går. Det är svårt att få ordning på ett angrepp om det är tusentals löss som rovdjurssteklarna ska angripa.

Recept på eget bladlusgift
1 liter ljummet vatten
0,5 dl gul- eller grönsåpa
2 tsk rödsprit  

Blanda vätskorna i en blomspruta.

I podcasten Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck samtalar vi om bladlössen i Saras odlingstunnel.


/Johannes Wätterbäck & Theres Lundén




1 kommentar :

  1. Fungerar detta även på dill? Jag tog en chansning nu och sprutade lite med ditt recept. Sen får det regna innan jag börjar plocka dillen igen .

    SvaraRadera