Finns det någon grönsak vi helst inte vill vara utan i vår matlagning, så är det lök. Men hur vet man att löken som man odlar är skördeklar och kan användas i köket?
När vi odlar lök brukar vi oftast anlägga en sk lökbädd, där vi proppat en pallkrage full med sättlökar. När löken börjar växa, blir det trångt i lådan och lökar behöver efterhand gallras bort. Dessa minilökar konsumerar vi direkt och njuter av fram tills dess att de sista lökarna i kragen vuxit sig stora och ska skördas för lagring. Det mer traditionella sättet att odla lök är att sätta lökarna på jämnt avstånd från varandra och skörda allt vid ett och samma tillfälle.
När man vill äta löken direkt
Det går utmärkt att skörda löken innan den traditionellt sätt uppfattas som klar. Redan när blasten har en diameter på ca 0,5 cm brukar vi börja skörda den första löken i vår lökbädd. Vi drar upp hela löken ur jorden och tar bort höljet från den gamla sättlöken. Löken är då ganska liten och påminner om salladslök. Hela löken, även blasten, är supergod att använda i matlagningen. Vi älskar att strimla den färsk i sallader, men också att fräsa den hel i rapsolja och örtsalt och servera som ett gott tillbehör. När man skördar löken medan blasten fortfarande står upp, bör man tänka på att bara ta så mycket lök man behöver för tillfället. Den färska löken är inte särskilt lagringsduglig. Men om man råkat ta upp för mycket lök, kan de hålla sig fräscha ett tag i ett vattenglas i kylskåpet.
När man vill lagra löken
När lökblasten börjar vissna och lägga sig ner mot jorden är det ett tecken på att lökarna är redo att dras upp för lagring. I våra lökbäddar blir de sista lökarna inte så stora, runt 4,5 cm i diameter. Har man satt lökarna på större avstånd från varandra kan man räkna med större lökar. Lökarna torkas på ett torrt ställe, gärna i sol, i några dagar. Därefter förvarar vi lökarna torrt, i en skål i rumstemperatur.
Löken blir helt klart bäst om den förvaras i rumstemperatur fram tills dess att den är uppäten. När lök hamnar i kylskåp eller i annat kallt utrymme, verkar löken tro att en köldperiod är på gång och då gör sig löken redo för att gro, istället för att behålla sin form.
Om löken blommar
Då och då händer det att sättlökar vill blomma och sätta frö. Det är inget guldläge precis. Det som skulle bli en stor och härlig lök kommer inte att utvecklas på önskat vis. Det bästa är att skörda löken så fort man märker att en hård och ganska rak stängel kommer upp ur blasten. Löken och blasten kan ätas direkt, men inte lagras på vanligt sätt. Vill man ändå lagra, kan man hacka och frysa in och blasten funkar fint att strimla och torka.
/Theres Lundén
Tack Theres, vilken bra info. Har satt röd sättlök för första gången i år. Spännande se resultatet! Mia
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaAng blommande lök. Gäller det även vitlök? I höstas var första gången jag satte vitlök, tre sorter. På en av sorterna (Unikat) har det bildats något som liknar en knopp på blasten på varje planta. Skördedags?
Ska man ta bort blasten på löken när den ligger på torkning?
SvaraRaderanej nej låt den sitta kvar
RaderaHur länge ska den torka? Kan man ta bort blasten sen?
Radera