fredag 10 mars 2017

Sallat


Sallat som frodas i en pallkrage på takterassodlingen takfarmen. Det är sorten Bronze arrowhead. Vi har egen sallat från maj - till november. Att vi lyckas med det beror på att vi vintersår, sommarsår och serieodlar sallaten.


Jag trodde engång i tiden att sallat det är väl sallat och jag brukade odla dem i långa rader på friland. Det var först när jag började förså sallat och sedan vid utplantering ge dem bra med utrymmme som jag verkligen  fattade vad Sallat är och hur den bör växa och kan smaka. Är du en radodlare eller har du också börjat att ge dem utrymme?

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om våra tankar kring sallat. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet, klyftan eller sticklingen och tills att grödan hamnar i din mun.

_____________________

Idag förodlar vi alla sallatsplantor. Sallatsfrön gror sämre ju varmare det är. Om det är över 18 grader gror de nästan inte alls. Vi försår dem och ställer ut i växthus/balkong på våren eller stoppar in odlingsbehållaren i en plastpåse i kylskåpet i ungefär en vecka om vi sår sallat på sommaren. Försådd sallat blir betydligt större, saftigare och kraftigare än de som sås tätt i rader på friland, och vi kan skörda mer på varje planta. När sallatsplantorna blivit omkring en decimeter höga planterar vi ut dem en och en i trädgården. Sallat passar verkligen att bara sticka ner lite här och där: har du ett ledigt hörn i en pallkrage eller en lucka i ett friland är det bara att plantera en planta där. Förkultiverar du för många plantor kan du alltid dela med dig till vänner och bekanta som har en bit jord över. Var försiktig när du planterar ut dem på den slutliga odlingsplatsen; sallatsplantor är ytterst känsliga mot het sol de första dagarna och behöver skuggas. Enklast är att plantera ut dem sent på kvällen eller när det är molnigt. Skugga dem gärna med fiberduk de första dygnen och se till att de får vatten.
_____________________


I år lyckades vi få sorten Bronze arrowhead att gå upp i frö i skogsträdgården, fröna vintersåddes i februari 2016 och vill du ha egna frön så är det tidig sådd som gäller. Nu har vi äntligen eget utsäde i ca fem år framöver av en av våra favoritsorter. Ska du vara säker på att få sortäkta frön bör du helst bara odla en sallat i din odling så att det inte blir några korsningar.  En del menar att korsningsrisken är liten men jag tar gärna det säkra för det osäkra.


Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop /Johannes & Theres


http://shop.luxpublica.com/Inga kommentarer :

Skicka en kommentar