lördag 11 mars 2017

Lök


Kökets viktigaste gröda. Lök är en otroligt användbar grönsak som dessutom är billig, lättodlad och ger skörd under en lång tid. 


Dessutom håller denna fantastiska grönsak väldigt länge om du lagrar den på rätt sätt, nämligen i rumstemperatur. Egenodlad lök kan du skörda som både späd eller fullvuxen och den gröna blasten är underbar att använda som salladslök på smörgåsen eller i tex sushi. Har du inte testat att odla ca 400 sättlökar samtidigt  i en pallkrage så kanske det är dags att testa det nästa säsong. Kika på vår film om hur du bär dig åt,  klicka  HÄR.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi odlar många lökar i samma pallkrage. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________

Lök
Allium cepa
Lök direktplanteras utomhus april–juni 
när jordtemperaturen är minst 10 grader. 
Skördas kontinuerligt. 

Du kan odla lök på olika platser och skörda på olika vis beroende på hur du vill arbeta med grödan i köket. Är det smålökar du vill åt, bara blasten, stora lökar eller att lagra den? För enkelhetens skull kan du odla lök så att du får tillgång till alla dessa slags lökar i samma plantering. 
Efter att vi träffade odlaren Åke Truedsson har vårt sätt att odla lök förändrats. Vi odlar inte längre lök i prydliga rader utan planterar stora mängder på en begränsad yta. Vi odlar som Åke, i lökbädd. Vi planterar ungefär 400 sättlökar i en välgödslad pallkrage eller på en bit friland och skördar dem efter hand. Vi blandar rödlök, gul lök och silverlök. Först skördar vi späda lökar som vi använder som salladslök; vid midsommar blir det knipplök och från juli till september tar vi upp lite större lökar för att lagra under höst och vinter. Vi låter inte lökarna bli jättestora utan tycker bäst om lök som är i ungefär samma storlek som ett färskt fikon. En sådan lök blir lagom  i en pasta- eller gräddsås till fyra personer.

____________________Klicka er in på vår film när vi odlar ca 400 lökar i en pallkrage och kan skörda färsk lök under en hel säsong.


Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop 

http://shop.luxpublica.com/

2 kommentarer :

  1. Vilken bra idé att odla så mycket i en pallkrage. Det ska jag göra i sommar. Tack för tipset!
    //Bella

    SvaraRadera
  2. Ärligt talat så blir det dyra lökar . Tyvärr så lyckas jag inte med lök från frön så jag får väl köpa den svindyra sättlöken o skörda med andakt i höst :/

    SvaraRadera