tisdag 30 augusti 2016

Så från frö, bästa odlingsbehållaren.


Jag har odlat i över 20 år och har sått väldigt många växter från frö. Genom åren har jag använt mig av krukor och olika slags pluggboxar, den ena mer snillrik än den andra. Hur fantastiska de än varit så är det ändå en behållare jag alltid återkommit till;  "Frukt och grönsakslådorna" från livsmedelsaffären.

Jag använder dem till i princip allt jag sår och de har många fördelar! De är gratis, innehåller inga lösa delar man kan tappa bort, böjbar på vissa ledder, genomskinlig så att man kan se rottillväxten, går alldeles utmärkt att handdiska, är oftast stapelbara så att de tar lite plats när de inte används, håller i ca 7 år och volymen av jord är perfekt för att inte de små växterna ska torka ut så snabbt.
Hela årets frösådd av basilika ryms i en hand.
De flesta pluggboxar är mer än fyra gånger så stora
men ger lika många plantor som denna.
Odla på liten yta skulle man kunna säga.
Missbedöm mig inte, jag tycker att det verkligen finns anledningar att använda pluggboxar vid vissa tillfällen om man tex vill odla mycket av en särskild växt. Men jag vill oftast odla lite av många växter under flera delar av året och jag vill att frösådderna inte tar så stor plats och att det går fort att så och omplantera växterna. Har man som jag några tusen växter varje år som sås från frö och omplanteras blir tex 30 sekunders arbete per tuva eller planta betydligt längre än 10 sekunder.




Det är heller ingen som redan tänkt ut hur jag ska förodla mina växter i en sådan här odlingsbehållare, det tankearbete sköter odlaren. Jag kan använda samma behållare till olika slags sådder. Jag kan så i tuvor, enskilda frön eller bredså. Det är också lättare att lägga i jorden i de här behållarna, en rejäl näve jord och sedan putta till jorden lite med handen. Inget pillande med jord i pyttesmå hål som tar tid. De stjäl heller inte så mycket plats på fönsterbrädor, i odlingskällare eller i växthusen.


Jag kan på 40 kvadratcentimeter så hela årets
chilisådd och sår man så kompakt räcker det med en skrivbordslampa som belysning de första 3 veckorna. Lådorna håller dessutom fukten bra och man kan åka bort från en frösådd över en helg utan att de torkar och dör.






Över 30 olika slags växter får plats på en kvadratmeter. På bilden vintersådderna 2016.

8 kommentarer :

  1. Håller helt med dom är gratis och super bra.

    SvaraRadera
  2. Håller helt med dom är gratis och super bra.

    SvaraRadera
  3. Skriv gärna hur du gör bär du planterar om ifrån dem. :)

    SvaraRadera
  4. Det der var genialt! Takk for tipset!

    SvaraRadera
  5. Det der var genialt! Takk for tipset!

    SvaraRadera
  6. Håller med dig. Till fullo !
    Ha det bäst

    SvaraRadera
  7. Jag vågade åka iväg en vecka och de klarade sig utmärkt med locket på.....

    SvaraRadera
  8. Jag sår i 2 l glasslådor och anv plastbyttan till kupa och vips har jag ett minidrivhus till frösådderna. Passar perfekt ihop. Glasslådan är tät och kan stå på hyllan utan undertråg.

    SvaraRadera