söndag 14 augusti 2016

Chokladkolasås - Faster Marias recept


Det var precis som ungarna sa. Det fanns glass i frysen i stugan, en halv liter grädde och det råkade ligga 2 bananer i köksfönstret. Livsfarligt när man tänkt tyst för sig själv att man ska ha en nyttig dag. Jag kan inte stå emot det här! Min karaktär klarar inte av att avstå från denna sås! Inte nog med att smaken är sagolik det doftar dessutom i hela stugan när man kokar såsen. Tänk er härlig vedröksdoft från kökspannan ihop med chokladdofter. Jag smälter! När man ringlar ner den här såsen så stelnar den på glassen och får ett underbart tuggmotstånd. Jag gillar att koka den länge så den blir ganska hård men ungarna vill ha den lös.

Det här är faster Marias kanongoda chokldkolasås.

1dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
2 tsk kakao
Och några nypor flingsalt

Låt såsen koka upp och småsjuda i 10-15 ( 20 för knäckig konsistens) min. Klart!

Den här supergoda såsen höjer glassen till smakernas himmelrike men barnen ger mig nästan aldrig högsta betyg när det gäller konsistensen. Jag kokar den nästan alltid lite för länge så att den blir för seg när den kallnar på glassen. Jag tycker att den är perfekt när den har det där tuggmotståndet likt  seg kola och då räcker glassen mycket längre för barnen.

3 kommentarer :

 1. Farligt gott! Gillades av både barn och vuxna här hemma. :)
  Kristina

  SvaraRadera
 2. Bästa kolasåsen! Tack!

  SvaraRadera
 3. Min mormor lagade också en chokladsås som stelnade lite på glassen när jag var liten. Jag har aldrig lyckats göra den lika god som hennes. Ska testa ditt recept så får jag se om den påminner.

  SvaraRadera