torsdag 18 augusti 2016

Skörda tomater


Om en månad är det äntligen dags att börja skörda tomater på allvar, de vi odlar på takfarmen växer inte i växthus utan utomhus på terassen. De vi odlar inomhus tog slut i juni så det blir en saknad i ca två månader innan överflödet äntligen är här! På bilden ser ni sorterna Costeluto genovese och Tiny tim som vuxit på vår takterrassodling, Takfarmen 1 under 2016. Från och med augusti och fram till november ligger det tomater nästan överallt i vår lägenhet. Hela tiden förändras utseendet på lagringen vartefter vi fyller på med flera tomater från taken och omgrupperar skördarna.

Vi skördar nästan alla tomater som gröna och tomater är faktiskt mogna när de är gröna även om sinnebilden av en mogen tomat alltid är röd. Så plocka av de tomater som är störst och som uppnått den storleken du vet eller anar är sortens storlek och lägg dem inomhus i fönster eller i bokhyllor. Ta för vana att alltid lägga dem på ett fat eller bricka, det är alltid någon som ruttnar eller går sönder.

Om frosten kommer behöver man plocka in sina utomhustomater oavsett om de är röda eller gröna. De flesta gröna kommer att slå om till sin mognadsfärg inomhus. Medan några som hunnit växa för lite utomhus kommer att förbli gröna. Dessa gröna tomater kan man också använda i tex en grön tacosås. Klicka HÄR så kommer du till våra två recept på tacosåser, en röd och en grön.



Sorten "Principe Borghese" Fotograferad den 3 december.
En av världens mest lagringsdugliga tomater
Så här fungerar det
När en eller ett par tomater börjar slå om till sin mognadsfärg frigörs växthormonet etylen från de som ändrar färg och de kickar igång resten av tomaterna till att börja mogna. Vill du att så många tomater som möjligt ska mogna samtidigt blandar du de som mognar med de gröna. Man kan också lägga mogna äpplen bland tomaterna. Äpplen avger nämligen också etylengas och kan påverka tomaterna att mogna fortare.
Vill du dra ut på mognadsprocessen plockar du bort de tomater som börjar mogna och lägger dem tillsammans och låter de omogna ligga för sig. Att dra ut på mognaden kan vara en fördel om du vill vara självförsörjande på tomater under en lång tid.

Ett varningens ord!
Odlar du potatis och tomater nära så kan tomaterna drabbas av potatisbladmögel. Klicka HÄR om du vill läsa mer om detta och om katastrofen som drabbade oss 2012 när vi fick slänga mer än halva skörden.

Här kan ni se en film om hur jag sent på hösten sticklingsförökar tomater för övervintring.

2 kommentarer :

  1. Hvor ser det SKØNT ud! Tak for gode indputs.

    Hilsen Maria

    SvaraRadera
  2. Jsg läste i en blogg där en kvinna la sina gröna tomater i en mörk låda vilket gjorde att de mognade långsammare. Tänkte testa det i år med några stycken ☺

    SvaraRadera