Egentligen fungerar de flesta äpplen, vi har testat gravensteiner, Cox Pomona, några okända frukter samt Transparent blanche. Förra året hade vi problem med att få till en bra vinäger av Cox orange. Vad vi efteråt förstått är att just den sorten innehöll en stor del pektin som på något sätt blockerade vinägermammans arbete. Vi gör vinäger på två sett dels av äppelmust, den lite mer omständiga och denna metod som är den enkla , bilden ovan då äpplen klyftas upp i fyra delar och därefter täcks med en sockervattenlösning.
Efter ett par dagar till en vecka kommer spontanjäsningen igång och efter ett par månader är jäsningen klar och steg 2 tar vid. Vinägermamman tillsätts och ska äta upp all alkohol och genom detta arbete skapa en god vinäger.
Här finns några länkar från våra tidigare inlägg och recept:
Vinäger äppelklyftmetoden: http://farbrorgron.blogspot.se/2012/09/appelcidervinager-gora-sjalv.html
Vinägermamma: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/02/vinagermamma-appelcidervinagertillverkn.html
Vinäger från must: http://farbrorgron.blogspot.se/2012/11/appelcidervinager-gora-sjalv-pa.html
I år testar vi också att jäsa med champagnejäst i första steget se inlägget här: http://farbrorgron.blogspot.se/2013/01/appelcider-gora-sjalv.html
Hej!
SvaraRaderaMelon äpple är även för mig ett favoritäpple. Bra att tillaga både det ena och andra på.
Kul med reportaget i Icabladet.
Grattis till det.
Allt gott
Annika
Kul att höra Annika, det är ju så otroligt användbart och har ju så bra lagringsegenskaper. Tack :)
SvaraRadera