tisdag 23 september 2014

Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor

Den här risotton är baserad på det Italienska carnaroliriset och får en extra tyngd och mustighet av svartkålen. Tillsammans med de citronsyrliga gulbetorna och den krämiga getfetaosten får tungan allt man kan önska av en måltid.

Ingredienser / Till 2 personer
3 rejäla svartkålsblad
2 dl carnaroliris
1 liten till medelstor gul lök
1 tsk rårörsocker
1,5- 2 tsk grönsaksbuljong
4,5-5 dl vatten
2-6 msk vitt ekologiskt vin
100 g finriven parmesan
0,2-0,6 dl rapsolja
6-7 nykokta gulbetor
1/4 inlagd citron eller 3 msk citronsaft
Ca 0,5 dl olivolja
2 msk Äppelcidervinäger
100 g finriven parmesan
Örtsalt efter tycke och smak


Gör så här: Koka gulbetorna med skalet på på tills de nästan blivit helt mjuka. Dra av skalet och skär dem i 0,5 cm stora skivor. Finhacka den inlagda citronen och blanda med olivoljan, äppelcidervinäger och lite örtsalt. Häll över citronoljeblandningen över de varma gulbetorna och ställ dem svalt. Skölj och finhacka svartkålen och löken. Fräs dem på medelhög värme i rapsoljan i ca fem minuter, häll därefter ner riset. Sänk värmen ett eller ett par steg och fräs allting under omrörning tills det börjar bli torrt. Häll därefter i allt vin och buljong och spä under omrörning med vattnet när det blir torrt, se till att det aldrig bränns vid. Spä sedan lite i taget så att vattnet går in i riset tills vattnet är slut och du tycker att riset har fått en bra konsistens. Ta av riset från plattan och sätt på locket och låt riset stå i 5-10 minuter. Blanda sedan i den finrivna parmesanen och spä eventuellt med lite vatten tills du får en lagom fast eller krämig konsistens på risotton. Salta och peppra efter smak och tycke.

2 kommentarer :

  1. Har nyss ätit detta till middag. Tack Farbror Grön för att ni har så inspirerande recept! Jag tycker normalt inte om betor - citronmarinerade var de jättegoda. Jag har inte lyckats med risotto förut men nu gick det. Supergott!

    SvaraRadera