I år testade vi att skörda blad två gånger från vår Baltiska vindruva och det funkade utmärkt. Sannerligen är det inte en lyx att få göra sina egna dolmar? Att många av ingredienserna till fyllningen var hemodlade gjorde lyckan större.
Ingredienser
30- 40 färska vindruvsblad
2 små paprikor
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor ( pressade eller finhackade)
6 st färska och finhackade champinioner
1 tsk torkad dill
1,5 tsk salt
1 dl färsk mynta
2 dl basmatiris
0,5 dl olivolja
3 dl vatten
2 små aubergine ( finhackade)
0,5 dl solroskärnor
10 nymortlade svartpepparkorn
1 citron
1 skvätt lönnsirap för smaksättning
Gör så här:
Fyllningen
Skölj riset så
vattnet inte längre är grumligt och häll över i ett durkslag. Fräs den finhackade
rödlöken, vitlöken, paprikan, auberginen i olivoljan utan att de får färg. Tillsätt riset, solroskärnorna, svartpepparn, och
alla örter. Stek ett tag och tillsätt mer olja om det
blir för torrt. Häll sedan på 3 dl kallt vatten rör om och låt koka in. Smaksätt
med lönnsirap och salt.
Rullning
Skär bort den grövsta
bladnerven på varje enskilt vinblad (se bild) klicka på en klick fyllning på det
uppochnervända bladet vik in båda kanterna och rulla paketet framåt, det ska
rullas tajt. Packa dolmarna tätt i en kastrull så att de låser varandra och inte
rullas upp under kokningen.
Kokning
Pressa i citronen och
några nypor salt, häll i vatten tills det nästan täcker dolmarna, lägg en liten
tallrik på dolmarna för att hålla dem på plats och koka på svag värme i ca 30
min eller tills vattnet kokat bort. Klara!
Hej! Håller helt med dig - vilken lyx! Jag tänkte tanken i somras, sedan glömde bort den. Jag får göra slag i saken nästa säsong. Funderar också på att frysa in bladen för senare behov. Undrar om de ska förvällas först. Ska undersöka saken - om inte du redan vet svaret.
SvaraRaderaHälsningar från Uppsala
Ramona K