tisdag 3 september 2013

Syra chili

Bhut Jolokia och Aji Pineapple från Takfarmen

Ingredienser:
Ta så många mogna chilis du kan skörda, jag använde ca 30 av varje sort
Havsalt utan jod
Vatten
Plasthandskar
Skyddsglasögon ( om du hanterar superstarka sorter som Jolokia eller liknande)
Äppelcidervinäger för smaksättning av slutprocessad produkt

Gör så här: Leta på ett par glasburkar och klyfta upp chilifrukterna på längden. Fyll glasburkarna med chilifrukterna. Vispa ut 2 msk havssalt i 1 liter vatten tills det löst sig och häll i det i burkarna. Stoppa i något som kan tynga ner chilifrukterna så att de hålls under vattnet och fyll på med saltvatten till kanten ( detta kan behövas göras lite då och då under syrningstiden) Låt stå i 10 dagar i rumstemperatur och separera därefter saltvatten och chilifrukter. Mixa chilifrukterna med en stavmixer och tillsätt saltvatten (från lagen) vart eftersom du mixar och en skvätt äppelcidervinäger tills du får önskad konsistens och smak. Du kan säkert förvara dem hela i burken i lagen också men vi har aldrig testat det. Förvara sedan chilisåsen i kylen. Vi vet inte hur hållbar den är men Tistelvind gör liknande såser och de håller i ett år. Vissa chilisfrukters skal är svårare att mixa till en slät sås och kräver en hel del mixande.

Tips: När man mixar starka chilifrukter kan man drabbas av stark rethosta vilket är helt normalt.

17 kommentarer :

 1. Oj vilka härliga färger!
  Vad brukar du använda de syrade chilisarna till för mat?

  SvaraRadera
 2. Till gräddfilsåser och tomatsåser och som krydda i enchiladas, tacowraps och allt möjligt. Fördelen med jolokian som är så extremt, extremt stark är att det bara behövs några droppar:).

  SvaraRadera
 3. Hur länge håller syrad chili?

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte men Tistelvinds syrade chilisåser håller i drygt ett år, så jag tänker mig något liknande. Men jag ska hålla er underrättade om ev smakförändringar och lagringsproblem.

  SvaraRadera
 5. Nu har jag gjort sås på Ungersk vax, den blev god, inte för starkt.
  Tack för recept.

  SvaraRadera
 6. Tack för ett bra inlägg och tips! Hur kommer det sig att du väljer och använda salt utan jod och inte med? Mvh Kim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. För att salt med jod kan ge en metallsmak till den färdiga produkten.

   Radera
  2. För att jod är bakteriedödande och för att syrning går ut på att få mjölksyra bakterier att växa. Vilket de alltså inte skulle göra om det är jod i saltet.

   Radera
 7. Min burk har fått ett mögellager högst upp, vitt. Jag tror det är mögel. Det har gått sju dagar sen jag lade ner chili i saltvattnet.
  Hjälp! Är den förstörd? Vad ska jag göra?
  Tacksam för svar!
  Vänliga hälsningar
  Cecilia

  SvaraRadera
 8. Det vita är toppjäst. Den är inte farlig. Den kan du försiktigt lyfta bort.

  SvaraRadera
 9. Hej,spännande recept! Tar du bort fröna när du dyrare och tror du det går att syra chili som har varit fryst (där ligger hela min skled från 2017). Mvh Marika

  SvaraRadera
 10. Hej, Jag gjorde flera omgångar med syrad chili i höstas. Syrningen gick bra, mixade och hällde på helt rena (avkokta) burkar. Ställde sen i kylen. Där höll de ca 2-3 mån innan det började mögla på toppen av dem. Fyra burkar har förstörts så. Hann äta upp en och den smakade bra. Vad tror du jag gjort för fel?

  SvaraRadera
 11. En sommar så varm som denna, låter du ändå jäsningen pågå i 10 dagar? Det hade redan börjat jäsa ordentligt efter bara ett dygn för mig nu här om dagen...

  SvaraRadera
 12. Jag har tabbat mig och använt salt med jod vilket jag upptäckte först nu. Det har gått nästan en vecka av jäsningen. När jag lyfte burken ventilerade den ut en del luft, och det luktade för jävligt. Ska det vara så? Är min jäsning förstörd? Kan jag göra om samma process men med salt utan jod i vattnet Hjälp hjälp hjälp.

  SvaraRadera
 13. hej. Vet inte om den är förstörd men det luktar inte gott när det är färdigjäst så det är ju int esäkert din är förstörd. Är vattnet lite mjölkfärgat..så är det nog ingen fara.

  SvaraRadera
 14. Hej!
  jag hade för bråttom så jag slog ut lagen, kan man späda med något annat? plus hur mycket äppelcidervinäger har du i?
  jag har syrat habanero och är lite orolig för att smaka av den :)

  SvaraRadera
 15. tack vare denna fantastiska man via e-postkommunikation kunde hjälpa mitt liv och familj genombrott till framgång.
  Jag har varit gift i tio år för att arbeta hårt för att känna att jag har besvikit min fru eftersom jag inte har tillbringat tid med mitt barn och fru på grund av mitt jobb anställda, vi har gått sönder så mycket nu att min mamma fick en stroke för 4 år sedan fick min far cancer och dog. Jag har bestämt mig för att gå vidare med mitt liv till ett annat land jag har aldrig känt mig så ensam och skämmas över mitt misslyckade äktenskap.Jag är en bra person för att vända sidan är han den enda anledningen att vakna upp till en annan dag. så jag letar efter en lösning för att föra tillbaka min ex fru hem för jag vill att min son ska växa upp med både min far och hans fru som sin mor som en lycklig familj, min vän som vi arbetar tillsammans uppmanade mig att kontakta en stavagare som heter Dr.Oduduwa, han gav mig kontaktadressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) för att kommunicera med den magiska stavmästaren för att få tillbaka min ex-kärlek, jag tror att saker kommer att fungera till mitt bästa eftersom jag har ett positivt motiv, Dr.Oduduwa överväger mitt e-postmeddelande och han försäkrar mig att han kommer att ta min fru inom sju dagar, han instruerade mig vad som krävs för att ge, och jag gjorde allt han sa, några dagar senare fru, hon grät och ber om ursäkt för att hon är så ledsen för att ha lämnat mig och vår son Felix, hon bad mig ta tillbaka henne och hon är redo att ta hand om vårt barn och ta väl hand om hemmet, jag är väldigt glad idag att min fru är hemma just nu med mig och vår son.
  Tack till Dr.Oduduwa för hans kärlek stavkraft på jobbet. Jag rekommenderar honom starkt för alla som vill återställa den förlorade kärleken idag. (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Jag önskar er all lycka och hoppas att någon annan kan komma ihåg dig imorgon. Jag lovade Oduduwa att dela kärleken till en kris.
  Obs: endast de förtvivlade som snarast vill återställa sitt kärleksförhållande
  * Magisk stavdel till WIN GAMES (lotto win game)
  * Stava för att avsluta förfaranden för skilsmässdomstol
  * Stava charm för att skilja dig från din kärlekspartner
  * Love spell charme för att locka till ny kärlek
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  - Traditionella rötter och örter som läkar blodcancersjukdomar, botar mot högt blodtryck och andra smärta i kroppen.
  WhatsApp-nr .: +79268011965
  (Dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera