måndag 4 februari 2013

ostkaka/ på zucchini


En härligt krämig ostkaka som passar lika bra till kaffet som till efterrätt, här serverad med vispad grädde och hemkokt körsbärssylt. Har du som vi, sparade zucchinis från förra årets odlingssäsong?  Passa isåfall  på att göra något riktigt gott av dem.


Ingredienser:
1kg zucchini
1 1/4 dl strösocker ( det funkar med bara 1/2 dl socker om du inte vill ha den fullt så söt)
4-5msk vetemjöl
20-40 sötmandlar ( förvällda och rivna )
5 bittermandlar ( förvällda och rivna )
5 dl mjölk
4 ägg
1 Skvätt salt (söta bakverk behöver oftast en liten skvätt salt för att få fin balans på sötman)
lite smör att smörja formarna med

Gör så här: Skala och kärna ur zucchinin. Skär den i 3-4cm stora bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten. Sila av och låt bitarna svalna och mosa dem sedan. Blanda mjölk, ägg, riven mandel, vetemjöl, salt och den mosade zucchinin. Grädda smeten i 2 ungsformar för formbröd eller något liknande och grädda dem i ca 1 h på 200 grader. Kakan bör inte vara så hög, mellan 4-7 cm är lagom. Gillar du kardemumma eller kanel så smaksätt ostkakan med det. Jag gjorde en med ett par tsk nymortlad kardemumma och den blev sagolikt god.  Lycka till.

5 kommentarer :

  1. Ostkaka är en favorit hos mig tack för tipset om zucchini:)

    SvaraRadera
  2. Hej! Har du provat frysa in färdig zucchini-ostkaka?

    SvaraRadera
  3. Hej! Har du provat frysa in färdig zucchini-ostkaka?

    SvaraRadera
  4. Jättegod ostkaka. Min 6 åring älskar den 🙂. Jag tog 1 dl mandelmjöl istället för sötmandel och 5 droppar bittermandelolja. Blev jättegod. Har testat att frysa in den ena, om det funkar blir det att fylla frysen inför vintern. Tack för receptet

    SvaraRadera