lördag 15 december 2012

Vegetarisk skagenröra


Den här vegetariska skagenröran görs av saltade och sedemera urlakade peppar och skäggriskor. När jag gör den här röran så äter jag och min son upp nära på en halvliter tillsammans, ofta till bakpotatis eller som ett gott pålägg på ett nybakat rågbröd. Den här röran kommer också dyka upp på vårt julbord.

Svamparna/ riskorna är vanligt förekommande i skandinaviska barrskogar. Efter att man plockat svampen så förväller man den i ca 15min, häller av vattnet och varvar svamparna med grovt salt i förslagsvis en glasburk. När man sedan vill använda svampen låter man dem ligga i blöt över natten och sedan i nytt vatten i ett par timmar till. Har du svårt att få tag på riskor så testa att lägga in champinioner i salt. Förväll dock inte champinionerna i 15min för då försvinner all god smak, men slå gärna över kokhett vatten över dem och låt dem ligga ett tag. Denna behandling får dem att sjunka ihop lite lättare i burken när du varvar dem med grovsalt. Jag har själv gjort två burkar champinioner och kommer att testa dem lite senare iår som ett komplement till riska men också som en vegetarisk variant av vitlöksgravad strömming och vanlig traditionell inlagd sill.


Vegetarisk skagenröra

Ingredienser:
300 urlakade och avrunna saltade riskor
1 liten mjölksyrad gurka
1 litet syrligt äpple
1/2 liten gul lök
1 kruka dill
1 kruka gräslök eller 3-5 salladslökar
1 burk smetana
4- 6 msk majonäs
1 burk tångcaviar
3-5 msk cremefraiche.
Tänkbara ingredienser för avsmakning: buljong, japansk soja,vinäger, peppar, salt, socker, torkad dill och gräslök mm.


Gör så här:
Finhacka riskor, gurka, gul lök, dill och gräslök. Riv äpplet på det fina på ett rivjärn och krama ur musten. Blanda alla ingredienser och låt stå ett tag. Smaka av med ev salt, socker, nymortlad peppar, kanske lite buljong och ev en liten skvätt vinäger eller japansk soja. Pröva dig fram så att du får en fin balans mellan alla smaker och en mustighet. Ligger riskorna för länge i vatten tenderar röran att bli för mesig, men som givetvis går att eftersalta och ligger de för kort tid så blir det för salt. Det svåraste i det här receptet är att känna av hur slutresultatet kommer bli, om riskorna är lagom salta.

1 kommentar :

  1. Spännande! Vi har nog inte så mycket skäggriskor här nere i Skåne, men jag ska prova med champinjoner någon gång. Det där med sillen låter också gott...

    SvaraRadera