söndag 16 december 2012

Indisk linssoppa


Såg denna läckra soppa på Gröna Skafferiet och kunde inte låta bli att prova. Vi anpassade soppan efter våra ingredienser och kryddor vi hade hemma. Vi överdoserade kryddningen för att få den så mustig som möjligt. Resultat blev en kryddig och otroligt god soppa att värma sig med i denna kalla vinter. Kanske något att ta med sig på skidutflykten?

Ingredienser 4 port

1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
(ev  kanel ifall garam masalan ej innehåller kanel)
½ tsk malen ingefära
½ tsk gurkmeja

500 g krossade tomater
0,5 l grönsaksbuljong (eller 0,5 l vatten + 1 grönsaksbuljongtärning)
2 dl gröna linser
1 msk riven ingefära
1 burk kokosmjölk
Gör så här: Börja med att hacka löken, både gul och vit. Riv ingefäran. Fräs kryddorna i olja och tillsätt löken och ingefäran. Låt löken bli mjuk. Tillsätt de krossade tomaterna, grönsaksbuljongen och linser. Låt koka upp och sedan småputtra på låg värme tills linserna är mjuka. Avsluta med att hälla i burken med kokosmjölk. Koka upp och servera den rykande varm med ett gott bröd.

Tips!
Kan även göras som gryta och serveras till ris. Tillsätt då inte lika mycket vätska.

6 kommentarer :

  1. Jag letade lite gröna rätter och så hittar jag denna sida. Så otroligt bra! Inspirirerande rätter och fina bilder. Keep up the god work!
    Och God Jul!

    SvaraRadera
  2. Toppengod! Hade i ett par matskedar röd currypasta och lite sambal oelek, sen var vi i hamn. Mums!

    SvaraRadera
  3. Jag lade till lite spenat för att få lite extra nyttigheter, blev kanon.

    SvaraRadera
  4. Försöker hittar recept utan tomater men jag lyckas inte nånstans :-( är histamin intolerant så kan inte äta tomater

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://lagaindiskmat.se/linssoppa-med-grona-linser-och-kokosmjolk/

      Radera