lördag 22 december 2012

Vegetarisk julskinka / Seitanskinka





Att laga seitan är jätte enkelt och att göra seitanskinka är inte heller svårt. De här seitanklumparna väger 600g styck och är gjorda på 20dl vetemjöl vardera. Seitan är ett vegetariskt köttsubstitut som är gjort på vetemjöl. Det sägs att det uppfanns på 1000-talet av kinesiska munkar. Seitan har ett rejält tuggmotstånd och har en smak av bröd som går att färga med andra smaker.


Ingredienser Seitan:
20 dl vetemjöl special (fullkorn funkar inte!)    
6-8dl vatten


Gör så här: Knåda ihop vetemjöl och vatten till en homogen deg, behövs det mer vatten till degen så ta mer vatten, det viktigatste är att det blir en deg. Låt degen vila i 10min- 1h. Knåda därefter degen i ljummet vatten i en stor bunke och knåda tills vattnet inte är grumligt längre, du kan behöva byta vatten 15-20 gånger. När vattnet börjar bli klart så har degen förvandlats till en helt annan, lite kletigare och trådigare deg. Låt degen vila i 10 min-1h i en djup tallrik eller skål och koka upp buljong. När buljongen kokar så stjälper du ner seitanklumpen och kokar den i ca 1 timme. Låt den sedan stå svalt i sin buljong i en eller två dagar och grilljera den sedan som en vanlig svinskinka.
Om du inte vill grilljera den så kan du med fördel skiva den i lagom tjocka skivor och låta dessa ligga i buljongen och ta åt sig smak. Lycka till!




Buljong till seitanjulskinka:
1,5 pressad apelsin
1.2l vatten
10 nejlikor
10 svartpepparkorn
4 cm skivad färsk ingefära
2-3 buljongtärningar
1 par teskedar salt
4-6 tsk socker
1 gul lök.

7 kommentarer :

  1. Tack för inspirationen! Gjorde seitan någon gång i mitten av 80-talet, det gick bra men jag har sedan dess nöjt mig med att köpa kinafärs istället, som ju är samma sak. Men den ligger i bitar och lämpar sig inte för ungnsbakning som den här rejäla klumpen.

    SvaraRadera
  2. Kan man färga degen med rödbetssaft innan den kokas? Så att den får lite rosa julskinkafärg.

    SvaraRadera
  3. Absolut men ta i i överkant då det behövs ganska mycket saft.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Vill en spara tid så köp glutenmjöl/seitanmjöl istället så är det bara att knåda ihop, krydda och kasta in i ugnen

    SvaraRadera
  6. Vad gjorde jag för fel? När jag skulle skölja av den smulades den totalt och det mesta av degen försvann. Kvar fick jag, efter mycket om och men, en pyttedeg. Det mesta försvann med vattnet när det skulle bytas. Vad gjorde jag för fel?

    SvaraRadera