fredag 20 februari 2015

Bokashi "göra eget kli" gurk och zucchinibädd


Sedan ett par år tillbaka så komposterar vi allt vårt hushållsavfall i gröna mimer odlingen "Tillsammansodlingen" med hjälp av en metod som kallas för bokashikompostering. Man komposterar sitt hushållsavfall i slutna behållare, hinkar med lock på och eller i speciella hinkar som har en tappkran längst ner. Varje gång man lägger ner avfall så strör man en till två matskedar kli som är impregnerat med en vätska som inehåller 5 st mikroorganismer som kallas för effektiva mikroorganismer, förkortas EM. Dessa mikroorganismer fermenterar/ syrar avfallet i de lufttäta behållarna och gör genom denna process det möjligt att odla i sitt köksavall betydligt snabbare än avfallet från en traditionell kompost och mer näring stannar kvar i avfallet. Använder man hinkar med tappkranar så får man också ett hemmagjort flytande gödselvatten som passar såväl innomhus som ute i trädgården. Läs mer i våra tidigare inlägg eller på Bokashi.se som är en av våra samarbetspartners.

Titta in på detta inlägg om du vill se hur vi peppar näringskrävande grödor med
bokashikompost:  http://farbrorgron.blogspot.se/2013/06/zucchini-och-gurkbadden.html
Att göra eget bokashikli
 Ingredienser:
5 liter grovt vetekli. Vi köper vårt på ST: Hällsta
Det ska vara 5 ml melass
5 ml EM
5 dl vatten
Gör så här: Blanda alla vätskor i en behållare och blanda och knåda därefter vätskan ihop med kliet, jag använder en plastback. Packa kliet lufttätt och låt stå i rumstemperatur i 4-6 veckor. Förvara det sedan svalt. 2,5 kg kli kostar ungefär 40kr när du gör det själv. Till vårt hushhåll där vi komposterar ca 400liter hushållsavfall per år går det åt mellan 6-7 kg bokashikli.

9 kommentarer :

 1. Jag kommer att tänka på hållbarheten, så...
  Hur länge håller en laddning av denna storlek?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju mer finfördelat du gör kliet efter det är klart ju bättre blir det samt att det förvaras kallt och luktfritt.Jag gör för 3-4 månader i taget, då blir det bäst för oss.

   Radera
 2. Hej jag har beställt ett bokashipaket, men om jag vill göra eget bokashi, var får jag tag i EM?

  MVH Barbro

  SvaraRadera
 3. Hej Farbror Grön. Skulle man inte kunna använda det flytande gödselvattnet som man får från bokashihinken, och blanda det med vetekli när man ska göra sitt eget strö? Gödselvattnet måste ju innehålla alla de mikroorganismer som behövs. Då blir det ju ett sorts kretslopp kring detta också. Eller är det så att mikroorganismerna förändras och blir något annat under processens gång. /Agneta

  SvaraRadera
 4. Just för att tyckt att ströet varit dyrt har jag inte använt mig av bokashi. Till hösten bli det andra bullar

  SvaraRadera
 5. Hej! Gör just bokashi av vetekli från Granngården och ToaLätt (kattströ av toapapper). Processen har absolut börjat (luktar jäst, lätt doft av alkohol o syra). Men - hade i mer vätska än i ert recept för att jag fick en del torra områden. Och nu har det börjat sprida sig ett litet vitt mögel på delar av ytan. Tips?
  Tack! Maria

  SvaraRadera
 6. Finns det återförsäljare av bokashiströ?

  SvaraRadera