tisdag 12 augusti 2014

Syrade gurkor
Ingredienser
3 kg gurkor
Massor med dill
1 hel vitlök
Ca 2 msk svarta eller gula senapsfrön
3 dl grovt salt utan jod
1 bit pepparrot
4,5 l vatten
Iår/augusti 2013 så har jag ändrat på proportionerna mellan salt och vatten då jag tyckte att det blev en aning för salt, så pass mycket att det störde mig. Proportionerna är 2 msk salt till 1 liter vatten. Lycka till

Gör så här: Borsta gurkorna i kallt vatten och snoppa dem, vad ni en gör stick inte hål i dem, bara snoppning! Skala vitlöksklyftorna, mät upp svarta senapsfrön, skär pepparroten i mindre delar och varva gurkorna med mycket dill. värm sedan vattnet, koka det ej! Rör i salt, lägg alla ingredienser i ett stort kärl eller krus. Varva och täck med mycket dill och lägg ett tefat ovanpå så inte gurkorna flyter upp. Låt det stå framme i ca 10 dagar för att sedan i superrena glasburkar fördela gurkor och saltvattenspadet och ställ dem i kylen eller svalt. Den vita beläggningen man kan få dag 4- 5 är toppjäst och inget som påverkar smak eller kvalitet negativt. Obs använd inte vassla från mejeriprodukter, det blir inte lika gott då och kan bli likt ramlösa i gurkorna. Syrningsprocessen funkar ändå. Det ska gå långsamt ;)

Om allt är så rent som det bara går så slipper man missöden.

Några tips: Om man vill ha ett rent spad som gör att gurkorna ser aptitligare ut. Gör ny saltlag  till förvaringsburkarna. Det blir inte  riktigtlika gott men ser trevligare ut.
De behöver inte stå exakt 10 dagar ifall du märker att processen stannat av tidigare. Mögel på saltlagsytan under processen betyder inte att det gått galet, ta bort det bara.

Tack Magdalena Mcweld för all coaching med att utveckla detta recept.

Sökord: gurka, gurkor, inlagd, inlagda, syrad, syrade, polskt, tillbehör


5 kommentarer :

 1. Syrade gurkor har jag hört är väldigt gott men aldrig smakat. Själv har jag för första gången provat att syra bönor. Just nu jäser de som bäst. Har aldrig tidigare vare sig syrat eller ätit syrade bönor så det skall bli spännande att smaka när de är färdiga.
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Jag ser att du ändrat saltmängden. Det kan inte stämma med 3 dl salt till 4,5 dl vatten. Så mycket salt går inte ens att lösa i den vattenmängden.

  SvaraRadera
 3. Det stämmer att saltlösningen (4,5 dl för tre kg gurka) inte ska täcka gurkorna till en början? Är det så att saltlösningen ska dra ur vätskan ur gurkorna och med tiden täcka dom?
  Mvh/Broderjord och Systersol

  SvaraRadera
  Svar
  1. ser att frågan är lite konstigt ställd:) jag undrar alltså om saltlösningen inte ska täcka gurkorna? med så pass lite vätska som i receptet gör de ju inte d... men det kanske är som det ska, men jag tänkte att ja frågar ändå.../BroderJordSysterSol

   Radera
  2. Saltlösningen måste alltid täcka det man syrar annars får man in andra bakterier i syrningen. Gör mer lösning så att det täcker gurkorna.

   Radera