fredag 15 december 2017

Vi vill odla vårt eget te

Teplantor från Gotland

Så kom den där dagen äntligen! När teplantorna anlände till paketombudet och timmarna gick i slow motion innan jag fick tag på bilen och kunde hämta dem. Då vi redan har en 5 år gammal kaffeplanta som ger oss bönor kändes det en aningen naket att inte ha te. Nu har vi äntligen både te och kaffe!


Jag hade försökt att få tag på te under flera år. Först jagade jag efter plantor utan någon som helst framgång. Jag ringde runt till olika trädgårdsbutiker, talade med en tehandare som hade kontakter i Iran och med vänner som reste runt jorden, men mitt sökande ledde inte mot faktiska teplantor, allt rann ut i sanden. Rätt som det var råkade jag på en man på ett gemensamt event och vi började prata om te. Jag vet inte riktigt hur vi kom in på min jakt efter teplantor men plötsligt rann orden över mina läppar. Det visade sig att han hade kontakter i Kina som odlade te och han frågade sin vän om han kunde skicka några frön till mig. Två månader senare damp det ner ett kuvert i brevlådan med en hel drös av frön.

Tefröna från Kina var stora som kikärtor och kändes som värdefulla ädelstenar. Jag såg framför mig ett helt fönster med teplantor som jag kunde skörda från. Jag sådde allihopa, några krukor stod varmt på värmemata under lysrören och några krukor stod där ibland efter att de fått åka in i kylen lite då och då för att väckas till liv. Samtliga frön blötlades innan sådd, några av dem försökte jag till och med väcka med varmt vatten. Efter tre månader och mycket ängslan kunde jag konstatera att inga frön hade grott.  Jag kände mig slagen men inte besegrad men släppte där och då mitt begär efter teplantor. Två år senare hörde jag talas om ett teodlingsprojekt på Gotland och det är genom detta och Kränku tehandel i Visby som jag äntligen lyckats med att bli en ägare till ett par fina teplantor. När det var möjligt att köpa plantor i höstas köpte jag två stycken. Plantorna kostade då 189 kr st.


Teplantorna var omsorgfullt förpackade och såg mycket bra ut när jag packade upp dem. Te är precis som Amerikanska blåbär och Rhododendron, en växt som vill ha lite lägre ph-värde i jorden. Därför är det alltid en god idé att använda Rhododendronjord som i sitt ursprungsläge är sur. När jag grundat terrakottakrukorna med rhododendronjord planterade jag dem så att de hamnade strax under  krukans övre kant med teplantans övre kant, sedan fyllde jag på med jord så att krukan blev helt fylld. Det stod någonstans på sidan som Kränku länkade till  att man helst skulle vattna sina teplantor med regnvatten, då regnvatten är mycket mjukare ( har lägre ph - värde) än kranvattnet. Jag har dessvärre inte haft tid , plats eller energi till att samla regnvatten men tänker att jag ska ta ta in lite snö och smälta under vintern och skämma bort dem lite. Plantorna verkar i alla fall må bra av kranvattnet än så länge.

Den ena krukan placerades i ett österfönster och den andra i ett västerfönster. Plantan i österfönstret är en aningen frodigare än den som står i väst. Ingen av plantorna har fått extrabelysning än så länge men om de ser ut som att de kommer att dö kommer jag göra allt som står i min makt för att rädda dem. Tills vidare låter jag dem stå där de står.




Två månader efter att plantorna omplanterades och fick leva sitt liv i vårt hem började de att blomma. Precis när det var dags för blommorna att slå ut så vissnade de och ramlade av. Men blomningen fick mig att känna hopp inför framtiden, vem vet vad som händer i vår när ljuset kommer åter. Kanske får vi egna frön och de ska ju gro bäst när de är färska. Framöver ska jag ta reda på mer hur teplantorna vill leva ska liv. Om de ska gödslas, beskäras och när man kan börja skörda av den.
Johannes Wätterbäck

3 kommentarer :

  1. Väldigt intressant. Du får berätta mera vad det lider. Såg blommorna ut som de kunde ge upphov till så stora frön eller var det någon annan sort tror du?

    SvaraRadera
  2. Te som te? Nej naturligtvis inte! Vad är det för sort du har köpt?

    SvaraRadera
  3. Sorten är Camellia Sinensis Sinensis. Detta är ursprungs plantan till allt te i världen. Det finns olika kloner av Camellia Sinensis som har olika egenskaper, tex Camellia Sinensis Tukdah 78 som är en Darjeeling klon som passar bra i Darjeeling området. Dock har alla kloner som sagt sitt ursprung i Camellia Sinensis Sinensis.
    Färgen på färdigt te har med behandlingen av bladen vid skörd.

    SvaraRadera