fredag 15 december 2017

Lucka 16 - Malabarspenat


Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.Bakom den sextonde luckan finner vi malabarspenaten, denna fantastiska inomhusväxt som ger mängder av stora gröna blad. Förutom att den är lättodlad och ger mycket mat så blir du dessutom ganska lätt självförsörjande på frön. Man köper bara frön en endaste gång till denna gröda. Klicka HÄR för att köpa vår bok och träd in bland våra 36 grödor.


Malabarspenaten är den växt i våra stadsodlingar som väckt störst uppmärksamhet, dels för att den är så vacker med sina rosagröna blad och stänglar men också för att denna ätbara gröda är så okänd för de flesta. Malabarspenaten är en slingerväxt och liknar inte vanlig spenat till utseendet men väl till smaken, den har helt klart en ton av järn, så där som mörka och saftiga spenatblad kan ha .Vi odlar den i kruka i våra fönsterodlingar och som samplanteringsväxt i odlingslådor med till exempel aubergine eller chili. 


Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi omplanterar malabarspenat. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________


Du behöver:
Planteringsjord
Krukor, 7–10 cm Ø
Blompinnar
Odlingstråg
Växtbelysning (eventuellt)


Grunda varje kruka med 1-2 cm planteringsjord. Använd en bordskniv och pilla försiktigt upp en planta i taget utan att några rötter går av. Plantera varje planta i varsin kruka och fyll på med planteringsjord. Sätt gärna ner en blompinne vid varje växt som stöd. 
Ställ krukorna i ett odlingstråg som du placerar i ett soligt fönster eller under växtbelysning med 14–16 timmars ljus per dygn. Mer om växtbelysning, s 287.
 Vattna rejält i tråget med ljummet vatten och låt plantorna suga i sig så mycket att du kan se eller känna att jordytan är fuktig. Häll bort överflödigt vatten. När allt vatten sugits upp är det dags att fylla på igen. Suger sådden inte i sig vattnet kan det bero på att sådden är mättad. Häll då bort allt vatten och låt stå i några dagar, innan du börjar vattna igen. 

______________________________
Malabarspenat är en fantastisk vacker växt att samplantera tillsammans med aubergin, tomat eller chili. Tänk på att den inte gillar att stå kallt med fötterna, på friland mår den inte alls bra. Bilden nedan är tagen på takfarmen.
http://shop.luxpublica.com/
1 kommentar :

  1. Den är ju bara så god! Jag har min slingrandes vågrätt i kallväxthuset på sommaren och som krukväxt inne under vintern. I år gillade den inte flytten och alla blad fylldes av grått luddigt mögel... Panik! Efter bortplockning av blad, rejäl nedklippning av rankorna och en vecka i vår varma tvättstuga kom massor av nya fina blad och nu är den så fin igen. :)

    SvaraRadera