![]() |
Spetskål knyter sig inte lika hårt som vanlig huvudkål |
I år har vi odlat två olika spetskålsorter som förgyllt våra middagar redan från augusti och som kommer ge oss mat och njutning troligtvis ända in i december. De är så otroligt goda båda två men den till vänster har något som den andra inte har, en otroligt mild kålsmak! Det räcker att stänka på lite olja och vinäger och dra ett par varv med det hemtrampade örtsaltet så är förrätten eller sidorätten klar att njutas. Den milda purpurfärgade heter Kalibos och den vitgröna heter Filderkraut. Jag vill inte på något sätt påstå att Filderkrauten är sämre rent smakmässigt, för den har en fin kålsmak som är kraftig och lite stark, nästan så att det pirrar lite på tungan. Men vi blev så förvånade över att Kalibosen var så mild, så otroligt mild. Vi skördar dessa huvuden mellan augusti till Januari och om du vill veta hur man skördar huvudkål på bästa sätt? Då måste du bara klicka här. Glöm inte att den bästa förvaringen av huvudkål är att lämna kvar den på sin växtplats. I odlingszon 2 och 3 fungerar det ända fram till slutet av december om förvintern inte är alldeles för svajig. Har du mycket hjortar mm kan det vara en god idé att stängsla in dem.


Man behöver ofta kontrollera både under och översida på varje blad. Det är bara att skölja bort insektsbajset så går kålen alldeles utmärkt att använda till i princip allt. Men till syrning använder jag aldrig kål som har haft bajs i sig. Jag tänker att i den processen vill jag inte använda grönsaker som inte är 100% tipp topp.
Vi vintersår all vår kål i slutet av februari/ början av mars och odlar gärna kålen i pallkragar, det blir ju så mycket enklare att sköta växelbruket då, det blir så tydligt avgränsat. Vill du veta hur det går till när vi vintersår? Klicka här så kommer du till ett av våra inlägg som handlar om vintersådd.
Lycka till / Johannes
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar