onsdag 25 oktober 2017

Klumprotsjuka - det är inte kört!

Jag har så svårt att hålla avstånd. Kål och sallat i pallkrage på Takfarmen 2017.
Jag har aldrig haft klumprotsjuka men träffade en mycket inspirerad odlare när jag var och föreläste i Bromma i våras, tyvärr minns jag inte namnet på henne. Hon berättade att hennes odling var drabbad sedan flera år tillbaka av klumprotsjuka men att hon funnit en lösning på problemet. Lösningen är vitkålen Kilaton f 1 som finns att köpa  på fröfirman plantsofdinstiction.  Hon har odlat den under ett par år i jord där klumprotssjukan huserat och hon har fått mycket goda resultat med kilaton. För ett tag sedan kommenterade Marie det här inlägget och tipsade om en sida med flera olika klumprot resistenta kålsorter. Klicka här så kommer du till den sidan.

Om jag vore utsatt för denna sjuka men ändå vill odla kål, skulle jag se detta som min räddning. Hoppas att ni som har problem där ute, kan få lite lugn och känna hopp om egen skördad kål nästa år. Nedan lägger jag några bilder till olika inlägg om kål som vi publicerat på vår blogg. Klicka på bilderna eller texten under dem så kommer ni till respektive inlägg. Och! Glöm inte att lämna kvar några huvuden i era odlingar för senare skörd.

Klicka här för att komma till jordbruksverkets information av klumprotsjuka. Tänk att sporerna kan vila i jorden i 17 år!












6 kommentarer :

  1. Tips! Här kan man hitta fler exempel på klumprotsresistent kål av alla de slag http://www.allotment-garden.org/vegetable/brassica-information/clubroot-resistant-brassicas/

    SvaraRadera
  2. Flera sorters bladkål fungerar om plantorna är tillräckligt stora när de planteras ut. Bokashi och effektiva mikroorganismer är bra.

    SvaraRadera
  3. Jag har haft denna sjuka under minst 15 år och odlat diverse kål hela tiden med gott resultat. Lösningen är att bryta nytt land till kålen varje år tills du har 4 olika land där du kan alternera kålen med annat. Har inte haft tillstymmelse till klumprot under alla dessa år. Har inte brytt mig om var jag går eller att tvätta redskapen för att förhindra spridningen, verkar inte vara så smittosamt som det sägs.

    SvaraRadera
  4. Det där lät spännande, det får du gärna berätta mer ingående om. Vill du maila mig så finns jag på johannesw71@hotmail.com

    SvaraRadera
  5. En av lärarna på Trädgård i Norr gör också ett test med biokol där han fått klumprotssjuka. Kan tyvärr inte berätta mer men om du vill ha mer info vet du vart du kan vända dig.

    SvaraRadera