fredag 10 februari 2017

Växtbelysning - Det här använder vi


När jag började odla med växtbelysning för ca fem år sedan öppnades en helt ny värld. En värld med extremt vackra och kompakta plantor och med möjligheten att odla fram flera sorters växter på helt andra platser i vårt hem än på de överfulla fönsterbrädorna. Nu var gängliga och taniga plantor ett minne blott. Orsakerna till att jag inte började tidigare i mitt liv med växtbelysning beror på flera faktorer och faktiskt till viss del för att jag inte visste vad man skulle ha för slags belysning, jag tyckte att det var krångligt. Det var inte förän jag träffade bostadsbolagets Mimers trädgårdsmästare Inga och vi började inreda i en av källarna för plantuppdragning som jag klev in i ljuset. 

Vi har flyttat alla våra inlägg till ny bloggplattform och det är där vi 
publicerar alla nya. Vi ses på nya farbrorgron.se
Johannes & Theres

Det här är ytterligare tre förklaringar till varför jag bara odlat med växtbelysning under de senaste fem åren och inte under hela mitt 25 åriga odlarliv.

Vi vintersår väldigt många växter i våra kallväxthus och dessa får ordentligt med solljus där de står, de behöver inte något extraljus.

Vi har under de senaste åren ökat vårt odlande med över 400% då vi numera odlar i totalt 5 trädgårdar. Behovet av växter har ökat något enormt, vi vill odla det mesta själva från frö eller sticklingar.

3 Vi har velat bredda växtvalet och odla flera olika slags växter som härstammar från varmare ursprungsklimat och som behöver starta tidigare. Det finns knappt något man kan odla från november till slutet av januari utan tillskottsljus. I vårt land finns det ingen sol denna årstid.

Ett varningens ord: När man väl börjat odla under belysning fins det ingen återvändo. Det är starkt beroendeframkallande och det öppnar upp så otroligt många möjligheter. Ett oangenämt problem som kan dyka upp är att du får in skadedjur i dina inomhusodlingar. Jag drabbas ganska ofta av löss på mina chiliplantor för att jag haft någon växt i samma rum som jag försökt övervintra, det räcker med en endaste lus för att starta en koloni. Löss fullkomligt älskar små fina chiliplantor ! Den här tiden på året finns det inga naturliga fiender för skadedjuren som kan hjälpa oss. Men man kan köpa rovdjursinsekter på nätet och placera ut på egen hand, men om detta talar vi mer om i ett framtida inlägg.


Till alla frösådder som startar sitt liv inomhus fungerar det att använda en vanlig lågenergilampa i en vanlig skrivbordslampa, men du kan också använda helt vanliga lysrör eller T 5 rör på 24 eller 39 W. Det du ska välja om du vill odla med en liten lågenergilampa är en skrivbordslampa / armatur som du kan rikta ljuset nedåt mot sådderna med, så att det mesta av ljuset samlas på den yta där du sått dina frön. Belysningen på bilden fungerar i ca 2 veckor efter att fröna tittat upp. Jag bryr mig inte om ifall växter är ljusgroende eller mörkergroende. Lampan åker på vid frösådden och ställs in via timer på 12h ljus och 12h mörker. Belysningen ska alltid vara så nära du kan ha den utan att växterna bränner sig. 10-15 cm ovanför växterna brukar man säga är lagom.


Efter två veckor under skrivbordslampan får plantorna flytta till T 5 rören. T 5 rör är min personliga favoritbelysning. Jag tycker mig se att växterna jag odlar oftast blir en aningen snyggare under just dessa rör, men inte så pass snyggare att jag väljer bort vanliga lysrör, skillnaden är knappt märkbar för ett ovant öga. De T5 rör som jag använder mig mest utav är de rör som säljs sittande i en superenkel och viktmässigt lätt reflektor. Köper man till dessa svarta ställningar som också innehåller kedjor att hänga rören i kan man odla i princip överallt i ett hem utan att behöva borra för upphängning, och det går  snabb att iordningställa döda ytor till prunkande odlingsplatser. T 5 rören i dessa färdiga reflektorer säljs i två varianter, en kortare på 24 W och en liten längre på 39 W. Vi använder båda sorterna. Ett varningens ord, det säljs ledarmaturer på biltema som heter T 5 men som är ledbelysningar avsedda som vanlig rumsbelysning under bänkar och skåp. Förväxla inte dessa ledramper med de riktiga T5 lysrören.



Tack vare att de T5 rör  vi använder är så pass lätta och smidiga är det väldigt lätt att bygga nya belysta odlingsplatser med dem. Odlingsplatsen på bilden är Takfarmenkällaren som ligger i parkeringsgaraget under Takfarmen i centrala Västerås. Här lyckades vi fördubbla odlingsytan genom att montera de lätta T5 armaturerna under borden. Till det behövdes kedjor och små mässingskrokar som vi skruvade fast under borden. Belysningen ovanför borden är vanliga lysrör. Armaturerna köpte vi för 149 kr styck och lysrören är vanliga kallvita lysrör på 36 W för 29 kr styck. Vi har haft samma lysrör i snart fyra år.



Det här är en chililampa byggd av Chiliodlaren Stig Häggkvist. Den är byggd i pulverlackad plåt och med fästen av ek och är bestyckat med 2 st 39 W T5 rör. Stigs lampor är i en klass för sig och vill man satsa på lampor som är mer tilltalande estetiskt är hans lampor både snyggast på marknaden och har ett perfekt ljus. Han bygger även lampor med rejäla lågenergilampor på  2 gånger 40 W som täcker upp en mer kvadratisk odlingsyta. Jag använder dessa också.



Vanliga lysrör. Det här är absolut den mest prisvärda belysningen du kan skaffa dig och riktigt bra är den också. Ett par hundringar för armaturen, några kedjor, krokar och en hundring för två lysrör. Det enda bökiga är att man oftast behöver borra i taket, men det är ofta ganska snabbt gjort. Köper du armaturer med transparenta plastkåpor så ska du ta bort dem så att de inte hindrar värdefullt ljus att träffa växterna. Ofta kan man finna färdiga armaturer på olika slags återviningsaffärer och då kan det bli ännu billigare.



Förutom att använda växtbelysning vid plantuppdragning så använder vi den på fullstora chiliplantor  under ca en månad under hösten. Chilifrukter är inte lika enkla som tomater som kan plockas gröna för att sedan mogna till sin mognadsfärg på ett fat i bokhyllan. Oftast behöver de sitta på plantan tills de slår om till sin mognadsfärg för att de verkligen ska mogna. Under hösten tar vi in de finaste plantorna med flest omogna frukter på och så att säga mjölkar dem på frukter under november - december.



Så här vackra och kompakta chiliplantor kan man inte odla fram utan växtbelysning. Plantan på bilden är en 7 mot dogulah. En chili som verkligen biter tillbaka när man biter i den. Den ligger på 1,8 miljoner Scoville, bara 400 000 under Carolina Reaper som är världens starkaste.

I podcasten Två odlare emellan pratar jag och Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård om växtbelysning och hur vi använder dessa fantastiska extra ljuskällor.


Avsnittet är sponsrat av Gjordnära tunnelväxthus och Impecta fröhandel. Följ gärna podden på vår facebooksida och du är varmt välkommen att sprida podden till andra odlare.

/Johannes Wätterbäck

10 kommentarer :

  1. Hej!

    Tack för en bra blog!

    Är nyfiken på var du hittat de där lätta T5-armaturerna och svarta metallställningarna. De verkar smidiga!

    Hälsningar
    Jonas

    SvaraRadera
  2. Du skriver om riktiga T5 lysrör . Vad är det? Vad skiljer mot oriktiga? /Peter

    SvaraRadera
  3. Var kan man hitta de armaturerna för 149 kr?

    SvaraRadera
  4. Hej på er! Jag ska bygga en odlingshylla och ska inhandla lysrör och armaturer. Tänkte köpa vanliga lysrör då det ju verkar billigast. Men spelar det då någon roll vilket W det är eller har det mer med längden på dem att göra? Har hittat 18W till bra pris. Varma Hälsningar
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna,
      Watten är ett mått på strömförbrukningen och därmed också indirekt ett mått på hur starkt ljuset är.
      Mer Watt = Mer Ljus = Bättre tillväxt.

      Det styr ju också priset.

      Johannes rekommenderar i artikeln 20-40W. I lampan som Stig har byggt har han två st 39W rör t.ex.

      Radera
  5. Hur vet man skillnaden på T5 rör, alltså på de för växtodling och de för köksbelysning, finns det ingen annan benämning så man vet vad man köper?


    / Lasse

    SvaraRadera
  6. Detta har jag fått fram men har inte hittat hur beteckningen för de olika lysrören anges.

    T5-lysrör finns i två varianter, hög effektivitet eller hög effekt. Den första varianten har det högsta ljusutbytet i lumen per watt och finns med effekter mellan 14 och 35 watt. Den andra varianten har effekter mellan 24 och 80 watt, men genererar upp till 60 % mer ljus än lysrören med hög effektivitet.

    http://www.energihandbok.se/ljuskallor/

    Den senaste generationen lysrör heter T5 eller T16. (T5 syftar på diametern 5/8 tum, och T16 på diametern 16 millimeter). De är alltså smalare än de äldre T8-rören (8/8 tum). T5 lysrör kan bara drivas med hjälp av elektroniska driftdon, vilket gör ljuset helt flimmerfritt. T5-röret i sig har ett högre ljusutbyte än motsvarande T8-rör. Det elektroniska driftdonet har inte så höga förluster som det magnetiska och ett byte innebär därför en energibesparing.

    T5-rören finns i två varianter, High Efficiency och High Output: High Efficiency (HE) är mest energieffektiv och finns med effekter från 14 W till 35 W. De har det högsta ljusutbytet i lumen per watt (lm/W).

    High Output (HO) finns med effekter från 24 till 80 W och ger upp till 60 procent mer ljus än motsvarande High Efficiency-rör.


    https://www.lrf.se/globalassets/dokument/foretagande/vektyg/mallar/handbok-om-energieffektivisering/del-6-belysning.pdf

    SvaraRadera
  7. Vill också gärna veta var de svarta ställningarna finns att köpa?
    Tacksam för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg liknande på odla.nu
      http://www.odla.nu/shop/vaxtbelysning-stallning.html

      Radera
  8. Jag har köpt ett rör T5 men tror det är fel sort, vilket artnr har den rätta lampan, min heter 46 393
    Tacksam för svar

    SvaraRadera