tisdag 7 februari 2017

Poddavsnitt om växtbelysning


Att odla med eller utan extraljus är något vi får många frågor om. I veckans avsnitt tar vi och djupdyker ner bland växtbelysningsarmaturer och lysrör.


I 20 år envisades jag med att odla så naturligt som möjligt och uteslöt växtbelysning helt. Under dessa år odlade jag bara grödor som klarade sig med solens strålar. Idag odlar vi många fler slags växter och i större mängd.  Detta i kombination med att vi saknar söderfönster i vår lägenhet har gjort att vi har fått ett behov av växtbelysning. Men, om vi kan välja så väljer vi alltid först och främst naturligt ljus i möjligaste mån. Men om man nu ska skaffa sig belysning? Vad ska man välja? Ledljus, vanliga lysrör, lågenergilampor, T5 eller T 8 rör? Vad är bäst och till vilka växter använder man belysning?

Jag brukar säga att ljus är lika viktigt för växterna som vattnet är för fiskarna. Om vi tar bort vattnet dör fiskarna precis som växterna om de inte får något ljus. Speciellt i vårt land där ljusfördelningen är väldigt ojämn med mörker ena halvåret och ett överflöd av ljus det andra, behöver vi hjälpa de växter vi vill hålla vid liv eller starta upp under den mörka årstiden. Välkommen in i växtbelysningens värld.


Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes, Acast och Soundcloud. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.

Läs gärna mer om växtbelysning tex bakgrunden till varför vi använder växtbelysning och vad vi använder.

/ Johannes

2 kommentarer :

 1. Tack för er podd om just ljus till frösådderna. Skulle själv behöva lite extraljus själv en sådan här grå dag. Hoppas snart solen skiner och värmen kommer.
  Cilla♥

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag undrar om du har prövat LED-belysning på "klisterremsa" särskilt avsedd för odling någon gång?
  Intresserad av att hitta lösningar som inte är så utrymmeskrävande. Har du tips på bra och prisvärda saker så tas det tacksamt emot! Frid, Maria

  SvaraRadera