tisdag 28 februari 2017

Poddavsnitt - Hur anlägger man en trädgård


Att börja odla på en grusås! Usch så dumt kanske många skulle säga, omöjligt skulle andra påstå. Vilken tur att min mamma redan påbörjat arbetet för länge sedan, att skapa en trädgård vid en svartmålad liten svart stuga på slutningen av en grusås och att jag aldrig tänkte att det var omöjligt.

Det finns oändlig många sätt att gå tillväga om man vill skapa sig en önsketrädgård. I veckans avsnitt berättar jag och Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård om våra sätt att skapa våra odlingar. Våra vägar är både olika och lika. Sponsorer är Impecta Fröhandel och Gjordnära tunnelväxthus.

Fler poddavsnitt hittar du på Två odlare emellans webbsida: www.tvaodlareemellan.se Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes, Acast och Soundcloud. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.Jag växte upp med minnena av skogsträdgården och bilderna från fotolådan där jag kunde se min mamma skapa och arbeta i trädgården. Efter många års förfall efter hennes bortgång var jag tillslut tvungen att försöka mig på att återställa skogsträdgården. Första året trodde jag att jag skulle återskapa trädgården som den en gång såg ut, men det visade sig vara omöjligt! Det var ju hennes arbete, tankar och visioner som hade format den. När jag tog tag i den blev den till min trädgård, inramad av hennes struktur och arbete men ändå min. Idag syns det ganska tydligt att jag och min mor möts i vår gemensamma trädgård, vi odlar tillsammans i den fast under helt olika tider.Idag är det Theres som är stenansvarig och ser till att arbetet med strukturen fortskrider och hålls efter. Det är ett ganska slitigt men roligt arbete som tar lång tid. Ibland kan det ta upp till ett par år innan vi tycker att en sten ligger på ett snyggt sätt på den platsen vi vill ha den. Glöm inte kära ni som lyssnar att man aldrig blir klar med sin trädgård och det är ju det som är så underbart!Utplantering av Primula. Japonica i ett av mina land som jag byggt i anslutning till en av min mammas rabatter. Kompostjord är min räddning för att kunna odla i sten.


Här har jag gått från den dag jag lärde mig att gå till denna dag och varje odlingsår är ett nytt äventyr.


http://farbrorgron.blogspot.se/2017/02/mina-alskade-blommor.html

Vill du veta mer om skogsträdgården klickar du på bilden på mig så kommer du till det inlägget./Johannes

1 kommentar :